možete vi to!

Šta se dešava u organizmu kad prestanete da unosite ŠEĆER? Ovih 7 promena će vas ohrabriti da zauvek ostavite SLATKIŠE

0

Ako i vama teško ide odricanje od omiljenog kolača, pogledajte šta će se dogoditi ako zaista zauvek kažete "ne" slatkišima.

foto: Shutterstock/qoppi
foto: Shutterstock/qoppi

Želite da ostavite slatkiše, ali vam teško ide? 

 

Kada budete saznali šta se sve dešava u organizmu kada prestanete da jedete šećer, sigurno smo da dugo nećete pomisli da na kockicu čokolade ili omiljeni kolač:

 

  • Manji rizik od nastanka karcinoma

 

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition 2020.godine pokazalo je da unos šećera može da bude značajan faktor rizika u razvoju nekih vrsta raka,pogotovo karcinoma dojke. Šećer "hrani" kancerogene ćelije, čak i kod onih koji već boluju od ove bolesti. Naravno, to ne znači da eliminacija šećera neće izlečiti ili usporiti razvoj raka!

 

  • Smanjen broj upala u telu

 

Hronična upala povezana je sa širokim rasponom bolesti, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, Alchajmerovu bolest i artritis, a troje od pet ljudi širom sveta umire od njih.

Među ostalim uobičajenim faktorima rizika, poput prekomernog konzumiranja alkohola, pušenja, gojaznosti i hroničnog stresa koji mogu da povećaju rizik za razvoj upale, jedno istraživanje iz 2006. godine sugeriše da bi šećer takođe mogao da bude direktno povezan sa tim. 

 

  • Bolja probava

 

Izbacivanje šećera na samo mesec dana bi moglo da bude korisno za vaše probavno zdravlje, jer će da poveća broj "dobrih" crevnih bakterija. Šećer i rafinisani ugljeni hidrati hrane loše bakterije u crevima, što može dovesti do probavnih problema. 

 

  • Smanjen rizik od dijabetesa

 

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u Plos One, naučnici su otkrili da je povećana količina šećera u hrani povezana s višim stopama dijabetesa tipa 2.

 

Druga studija, koja je objavljena u British Medical Journalu, otkrila je da je, bez obzira na nečiju težinu ili nivo visceralne masnoće, ispijanje samo jednog pića zaslađenog šećerom dnevno povezano s povećanim rizikom od dijabetesa.

Dakle ovaj rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, koji je najčešći oblik te bolesti, može se smanjiti ako izbacite ili ozbiljno ograničite potrošnju dodanog šećera.

 

  • Više energije

 

Iako je šećer izvor energije, rafinisani šećer može da izazove osećaj tromosti i letargije. Odricanjem slatkiša i šećera, najverovatnije ćete povećati nivo energije. 

 

  • Bolji ten

 

Nedavna studija u Francuskoj posmatrala je više od 24.000 odraslih osoba kako bi se videlo da li navike u ishrani imaju nekakav uticaj na pojavu akni. Otkriveno je da je ishrana koja obiluje šećerima, mastima i životinjskim proizvodima povezana sa povećanjem akni kod odraslih. 

 

  • Lepši osmeh

 

Kako prenosi Healthy Food America, odrasli koji redovno konzumiraju jedno do dva slatka pića dnevno imaju 30 odsto više zubnih bolesti nego odrasli koji ne konzumiraju slatka pića.

 

 

 

 

makonda-tracker