može da bude opasno po zdravlje

Kako čaša hladne vode utiče na naš organizam? Mislite da će vas rashladiti, a zapravo se dešava nešto zaista loše

0

Tokom letnjih vrućina mnogi čim uđu u kuću posegnu za čašom hladne vode, a mnogi stručnjaci su saglasni da to uopšte nije dobra ideja.

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Iako u prvom mahu prija i čini vam se da se bolje osećate čim je popijete istina o hladnoj vodi i njenom dejstvu na organizam godinama unazad zabrinjava lekare.

 

Naime, hladna voda ima niz loših dejstava na oraganizam i dokazano slabi već oslabljen imunitet. Osim toga, ona sužava krvne sudove, što može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

 

Takođe, hladna voda je vrlo loša za naše zube i može da ošteti zubnu gleđ. 

 

Kako hladna voda deluje na organizam?

 

Hladna voda je uvek ukusnija jer njena niska temperatura može da "zamaskira" loš ukus. Konzumacija hladne vode ima negativan uticaj na organizam, može da izazove respiratore probleme, zgruša i oteža izbacivanje sluzi.

 

Osim toga, ona može da izazove glavobolju, prehladu, probleme sa želucem, gutanjem hrane.

 

Tumor na mozgu, Glavobolja, Slepoočnice, Pseudotumor mozga
foto: Maples Images/Shutterstock

 

Studija iz 2001. Odeljenja za neuronauku u Univerzitetskoj bolnici u Upsali u Švedskoj, otkrila je da je 7,6 odsto žena imalo simptome glavobolje posle konzumacije 150 ml ledeno hladne vode.

 

Ispijanje hladne vode može oslabiti imunitet i umanjiti mogućnost tela da se izbori sa bakterijama i virusima. Konzumacija hladne vode deluje na zube, krvni pritisak, grlo, respiratorni sistem, nerve, stomak, digestivni i imuni sistem.

 

voda
foto: Shutterstock

 

Hladna voda može otežati gutanje hrane i problema sa probavom. Kod osoba koje već imaju stomačne probleme, može doći do aktiviranja problema posle konzumacije hladne vode.

 

Hladna voda preporučuje se sportistima, deci sa prekomernom težinom, osobama sa multiplom sklerozom i pacijentima sa hipotenzijom (niskim krvnim pritiskom). Fizička ili sportska aktivnost povećava telesnu temperaturu i uzrokuje umor. Konzumacija hladne vode, s druge strane, smanjuje temperaturu tela.

 

Trening, Vežbanje, Džoging, Rehidracija, Voda, Napici, Pića
foto: Profimedia

 

Starije osobe i bebe ne bi trebalo da piju hladnu vodu, jer se veruje, da njihov imuni sistem može burnije da reaguje na hladnu vodu.

 

 

makonda-tracker