obratite pažnju!

Sadrži dosta kalijuma, brzo gasi žeđ, ali... Evo šta će se desiti ako jedete previše lubenice

0

Pre nego što zagrizete sledeću krišku obratite pažnju na ovo!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ono što je već dobro poznato, a to je da su lubenice pune vode i da su odlične za gašenje žeđi, ali ono što mnogi ne znaju jeste da lubenica sa sobom nosi neke nuspojave. 

 

Naravno da je bitno pomenuti da su one bogate kalijumom i da su odlične za održavanje funkcije elektrolita i ne samo to, lubenica je dobra za jačanje mišića i kostiju. 

 

 

Lubenica je odličan izvor i dijetskih vlakana, ali pored toga ona može izazvati probleme sa nadimanjem, gasovima i dijarejom. Napominjemo da ona sdrži i sorbitol, jedinjenje šećerka koje je zaduženo za održanje nesmetanog varenja, ali ako lubenicu konzumiramo preterano, tu može nastati problem. 

 

1 / 6 Foto: Shutterstock

 

Bitno je napomenuti da ljudi koji konzumiraju mnogo alkohola ne treba preterano da jedu lubenicu jer će visok nivo likopena da reaguje sa njom što može izazvati probleme, kao što su upala jetre, oksidativni stres itd...

 

Uzgred i prekomenrnu unos kalijuma može dovesti do problema sa srcem. Ako je suditi po preporukama lekara i stručnjaka najbolje je konzumirati 100-150 g lubenice dnevno. 

 

 

 

makonda-tracker