Nova naučna studija dovela je u vezu dijabetes i moćan pigment koji je zastupljen u velikom broju zdravih namirnica
Dijabetes nastaje usled nedovoljne proizvodnje insulina, hormona koji učestvuje u regulaciji šećera u krvi. Bez ovog ključnog mehanizma, nivo glukoze može dostići opasne visine, što dalje izaziva niz komplikacija.
Ipak, brojna naučna istaživanja pokazala su da adekvatna ishrana može da pomogne u kontroli ovog stanja, a studija stručnjaka finskog Univerziteta u Turkuu sugeriše da i boja namirnica koje konzumiramo može da igra određenu ulogu.
Naime, ljubitelji crvenog kupusa, rotkvica mogu da se raduju jer istraživači ističu da pojedini pigmenti mogu da imaju snažan efekat na šećer u krvi.
Crveni, ljubičasti i plavi pigmenti u voću, povrću i krtolama koji se nazivaju antocijanini mogu, tvrde istaživači, da snize nivo za razvoj dijabetesa tako što deluju na metabolizam, bakterijsku floru creva i zapaljenske procese.
Šta su antocijanini?
Antocijanini su pigmenti crveno-plave boje koji spadaju u grupu pigmenata rastvorljivih u vodi, a velika količina aciliranih antocijanina može se naći u ljubičastom krompiru i batatu, rotkvi i ljubičastoj šargarepi, dok borovnice i dud uglavnom sadrže neacilirane.
Namirnice koje su dostupne na našim prostorima na svakom koraku,a obiluju antocijaninima su:
- Dud: 1,4–704 mg
- Crna aronija: 46–558 mg
- Crne bobice zove: 17–463 mg
- Crna ribizla: 25–305 mg
- Trešnje: 7–143 mg
- Kupine: 10–139 mg
- Brusnice: 4–49 mg
- Jagode: 4–48 mg
- Višnje: 3–44 mg
- Crvene maline: 5–38 mg
- Crno grožđe: 3–39 mg
- Šljive: 5–34 mg
- Borovnice: 11–26 mg
- Crni pasulj: 1–15 mg
- Crvena ribizla: 2–11 mg
- Crveno vino: 4–10 mg
- Crveni luk: 7 mg
– Studije su pokazale da, pored promene fizičkih i hemijskih svojstava, acilacija utiče na to kako se antocijanini apsorbuju i metabolišu – objašnjava postdoktorand i istraživač Kang Čen iz Jedinice za prehrambene nauke Univerziteta u Turkuu.
Acilirana grupa se pokazala kao efikasniji antioksidans, koji poboljšava crevnu barijeru koja omogućava apsorpciju neophodnih hranljivih materija.
Nalazi ove studije objavljeni su u naučnom listu Journal of Agricultural and Food Chemistry 2022. godine, a stručnjaci objašnjavaju da se acilirana jedinjenja kreću kroz telo počevši od gornjeg dela gastrointestinalnog trakta i dalje putuju do debelog creva.
Tu ih dalje razgrađuju i metabolišu crevni mikrobi, a naučnici dodaju da su u apsorpciju uključeni transporteri glukoze – u zavisnosti od toga jesu li antocijanini acilirani ili ne.
Ipak, ovo nije prvo istraživanje koje je dovelo u vezu antocijanine i dijabetes i moguće pozitivne efekte ovih antioksidanasa na ovo stanje.
Tako je studija eksperata jordanskog Univerziteta za nauku i tehnologiju objavljena 2014. u časopisu Nutrition Research pokazala da sok od nara kada se pije na prazan stomak može da snizi nivo glukoze u serumu i insulinsku rezistenciju kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.