ISPROBAJTE, NEĆE ŠKODITI

Jedna je neizbežni dodatak ručku, dok ćete drugu jesti sa uživanjem: 7 namirnica koje SNIŽAVAJU NIVO ŠEĆERA u krvi

0

Dijabetes je sve učestalija pojava i kod mladih ljudi, a njegovo kontrolisanje je vrlo važno za opšte zdravlje čoveka.

foto: Africa Studio/Shutterstock
foto: Africa Studio/Shutterstock

Mnogi se vode rečenicom da je bolje sprečiti, nego lečiti, međutim, uglavnom smo svi jaki samo na rečima, a kada se nađemo u problemu, najpre ga ignorišemo.

 

To je nešto najgore što možete uraditi ako imate dijabetes, a povremeno povišen šećer u krvi može odvesti ka tome ukoliko ne obratite pažnju na ishranu i, naravno, ne obratite se lekaru.

 

Ishranom možete da uradite mnogo toga za svoje zdravlje, a ako želite da se posvetite kontroli šećera u krvi, možete pratiti neke od ovih koraka.

 

1. Beli luk smanjuje nivo šećera

 

On je odličan dodatak jelima, a kotira se kao namirnica bez glikemijskog indeksa, tako da sigurno vam ne može škoditi.

 

2. Riba bogata omega-3 masnim kiselinama

 

Već znamo koliko je riba zdrava i potrebna organizmu, a zahvaljujući svojim proteninima koji ne utiču na šećer, možete u njoj beskrajno uživati. Pošto proteini povećavaju sitost, možete to iskoristiti kao prednost i ribom koja ne sadrži nezdrave masti, zameniti hleb, pirinač, testenine. Preporučujemo vam sledeće vrste riba: losos, pastrmka, skuša, tuna.

3. Integralne žitarice

 

One ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi i mnogo su zdravije rafinisanog zrnevlja. Imaju i više vlakana, pa sve to zajedno dodatno utiče na celokupno stanje organizma.

 

4. Cimet

 

Ne samo kao dobar začin, cimet se pokazao i kao odličan partner u borbi sa povišenim šećerom u krvi. Ovo još uvek nije istraženo, ali ne postoje dokazi koji govore da deluje suprotno.

 

5. Lisnato povrće

 

Lisnato povrće ili zeleniš su bogati biljnim vlaknima, magnezijumom, vitaminom A, što sveukupno deluje na smanjenje šećera u krvi. Sem toga, njihov glikemijski indeks je veoma nizak, šolja spanaća ima glikemijski indeks koji je čak manji od 1.

 

Namirnice
foto: Shutterstock/Oleksandra Naumenko

6. Jaja

 

Iako ih treba umereno jesti zbog holesterola, jaja su jako dobra za regulisanje nivoa šećera u krvi. Jaja su bogata proteinima i njihov glikemijski indeks je 0, te su odlična namirnica za osobe sa predijabetesom, ili dijabetesom. Zbog mnoštva proteina koje poseduju, utiču i na sitost.

 

7. Jabukovo sirće

 

Ono posle obroka deluje tako što utiče na povećanje osetljivosti ćelija na insulin, koji reguliše šećer u krvi. Uzimajte 20ml sirćeta pomešanog sa 40ml  vode, i na taj način možete sprečiti nagli porast šećera u krvi. Jabukovo sirće je efikasno n aviše načina, a vrlo lako vam pomaže i u mršavljenju.

 

 

makonda-tracker