pažljivo birajte namirnice

Prilično ćete se iznenaditi (neprijatno): 6 najgorih namirnica za zdravlje BUBREGA

0

Bubrezi su od vitalnog značaja za naše zdravlje.

Uvek birajte beli umesto smeđeg pirinča
Uvek birajte beli umesto smeđeg pirinčafoto: Shutterstock/

Kako bismo održali zdravlje bubrega, koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje, jer filtriraju krv, balansiraju tečnost i uklanjanju otpadne sastojke iz krvi, bitno je da izbegavamo unos previše kalijuma, fosfora i natrijuma.

 

Previše ovih minerala u krvotoku može da dodatno optereti bubrege. 

 

Ako imate porodičnu istoriju bolesti bubrega ili ste zabrinuti za svoje zdravlje,najbolje je da se obratite lekaru, ali i da smanjite unos sledećih namirnica.

 

1. Konzervirana hrana

 

Konzervirana hrana je bogata natrijumom, što potencijalno može da povisi krvni pritisak. 

2. Avokado

 

Iako je mnogima omiljena hrana, avokado nije dobar za bubrege, jer je bogat kalijumom.

 

Avokado prosečne veličine je težak 200 grama i može da sadrži oko 970 miligrama kalijuma, što je gotovo polovina preporučene doze osobama koje imaju problem sa bubrezima. 

 

3. Mlečni proizvodi

 

Jogurt, sir i mleko su prirodni izvor kalijuma i fosfora. Međutim, ukoliko imate problem sa bubrezima, onda prevelika konzumacija fosfora može da prouzrokuje nakupljanje fosfora u krvi, a neravnoteža između kalcijuma i fosfora može da remeti nivo kalcijuma u kostima. 

 

4. Banane

 

Banane su bogate kalijumom pa možda nisu najbolja opcija za ljude koji imaju problem sa bubrezima. Bubrezi obično regulišu nivo kalijuma, ali filtriranje viška kalijuma je zahtevan proces za osobe sa bubrežnim bolestima.

Banane su odličan izvor kalijuma,ali treba da budemo oprezni
Banane su odličan izvor kalijuma,ali treba da budemo opreznifoto: Shutterstock/Paulo Vilela

Jedna velika banana sadrži 500 miligrama kalijuma, a ljudi koji imaju problem sa bubrezima treba da ograniče unos kalijuma na 2.000 do 3.000 miligrama dnevno.

 

5. Suvo voće

 

Suvo voće je zdravo ako se jede u malim dozama,a ono što nikako ne smemo da zaboravimo jeste da je puno šećera i kalijuma. Na primer, 200 grama suvog grožđa može da ima i do 493 kalorija.

 

6. Smeđi pirinač

 

Iako se uvek preporučuje da beli pirinač zamenimo smeđim, i tu treba biti oprezan.

 

Smeđi pirinač je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Ali ima više kalijuma i fosfora od belog pirinča, tako da ako pazite na zdravlje svojih bubrega, uvek pre birajte beli nego smeđi pirinač.

 

makonda-tracker