biljke kao pomoć u lečenju

3 kraljice među biljkama protiv KAŠLJA i GUŠOBOLJE: Pomažu kod iskašljavanja, umiruju bol i olakšavaju gutanje

0

Veliki broj virusa tokom ove zimske sezone učinio je da mnogi ljudi osete zdravstvene tegobe poput kašlja, grebanja u grlu, a tu je i dosadna gušobolja 

foto: Shutterstock / Prostock-studio
foto: Shutterstock / Prostock-studio

Ukoliko osetite bol u grlu i krene da vas muči uporan i dosadan kašalj ponekad je dobro potražiti pomoć u prirodi i biljkama koje ona pruža. 

 

Pojedine biljke koje se mogu naći u našoj zemlji mogu da olakšaju zdravstvene probleme ako se redovno i u propisanim količinama koriste, ali u ako ne osetiti u roku od nekoliko dana poboljšanje možda je ipak bolje da savet potražite i od lekara. 

 

Ovo su 3 biljke kraljice kada je bol u grlu i kašalj u pitanju, a vi pogledaje kako treba da ih koristite kao pomoćno sredstvo u lečenju ovih problema. 

 

 

Majčina dušica

 

- Majčina dušica je poznata po svom umirujućem dejstvu, koje ima široku primenu u medicini. Sadrži mnoga lekovita jedinjenja koja umiruju kašalj i olakšavaju disanje i iskašljavanje. Koristi se kod astme, velikog kašlja, upale bronhija, ublažava različite disajne probleme i tome slično - objašnjava travar  Marko Stevanović.

 

Majčina dušica
Majčina dušicafoto: Shutterstock / Afanasieva

 

On je takođe detaljno opisao još jednu biljku koja može da pomogne da se ovakva stanja olakšaju. 

 

Podbel

 

- Podbel takođe predstavlja biljku koja se naročito koristi za pobošljanje rada pluća. Koristi se za jačanje funkcija sistema za disanje, kao i kod mnogih vrsta plućnih problema, kao što su astma, upala pluća i ždrela, tuberkuloze i drugih sličnih stanja. Njegove sluzaste materije i jedinjenja pomažu kod smanjenja grčeva u stomak - raže Marko. 

 

Podbel
Podbelfoto: Shutterstock / 13Smile

 

Obloga od ljute paprike

 

Obloga sa ljutom paprikom za vrat je odlična i sprema se na sledeći način:

 

- Skuvajte 1 litar vode, smanjite jačinu vatre što je više moguće i dodajte pola kašičice ljute paprike u prahu. Čekajte nekoliko minuta. Zatim potopite peškir u vodu, iscedite i stavite oko vrata. Neka voda bude topla i tu vruću oblogu menjajte na svaka 3-4 minuta. Držite to pola sata, dok su vam stopala pritom u vrućoj vodi - savetuje on.

 

Obloge od crvene ljute paprike
Obloge od crvene ljute paprike foto: Shutterstock / GoncharukMaks

 

Takođe Marko dodaje i da postoji jako veliki broj raznovrsnih smesa koje se vrlo uspesno upotrebljavaju za lakše iskašljavanje.

 

- Na primer, vrlo је prijatan čај od smese jednakih delova morača i anisa, ili od cveta podbela, crnog i belog sleza, kao i smesa od jednakih delova morača, nane, pupoljaka bora, topole i majorama (ili vranilovke) - objašnjava Marko, koji veoma dobro poznaje veliki broj biljaka koje se mogu naću na teritoriji naše zemlje.


Čajevi za lakše iskašljavanje i stišavanje kašlja piju se zaslađeni, najbolje lipovim ili planinskim medom.

 

 

makonda-tracker