ZLATA VREDI

Jedna od NAJMOĆNIJIH BILJAKA raste na svakom ćošku: Lekovita je, čisti organizam, Italijanima je svakodnevno na tanjiru

0

List maslačka ili lavlji zub je divlja biljka koja je vrlo rasprostranjena na našem području.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ima gorak ukus, veoma je lekovit, a Italijani ga koriste za pripremu raznih specijaliteta poput čorbi i salata.

 

Nekada zanemaren korov između žutih cvetova, danas je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova i ukusna namirnica koja pročišćuje celo telo.

 

 

Peteljke listova maslačka operite, osušite i čuvajte u frižideru.

Maslačak možete gajiti u svojoj bašti, tako što ćete koren biljke presaditi, a nije mu potrebna dodatna nega.

 

Najbolje je da to uradite u proleće kada krenu mladi izdanci, a zaštitite ih tako što ćete ih prekriti folijom. trebalo bi da za oko 15 dana imate već zrele listove za salatu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by foto_1106 (@foto_1106)

 

List maslačka sadrži gotovo sve važne hranljive materije: minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum, karotenoide (uglavnom beta-karoten), vitamine C i E, vitamine grupe B i mnoge druge supstance.

 

Gorčina iz ove biljke podstiče lučenje sokova koji pospešuju probavu, aobilje vlakana sprečava dugo zadržavanje hrane u gastrointestinalnom traktu.

Kao snažan diuretik podstiče funkciju bubrega i drenažu vode, ubrzava metabolizam i funkciju svih žlezda.

 

 

Zbog toga se više kiseline izlučuje u stomaku, a više žuči izlučuje u dvanaestopalačno crevo iz jetre i sokova pankreasa, što olakšava varenje teške i masne hrane.

 

makonda-tracker