posledice mogu biti teške

Na OVE SIMPTOME obratite pažnju: Streptokoka grupe A može da izazove brojne komplikacije kod odraslih i dece

0

Šarlah je samo jedna od mogućih posledica infekcije streptokokom iz grupe A, a evo kako je prepoznati

foto: Zivica Kerkez/Shutterstock
foto: Zivica Kerkez/Shutterstock

U Engleskoj je od početka novembra 13 smrtnih slučajeva dece izazvano infekcijom streptokoke A, pisao je Gardijan, koji ističe da su u pitanju mališani mlađi od 15 godina, kao i da je od septembra zabeležen i jedan fatalni ishod u Severnoj Irskoj i jedan u Velsu.


Kako pišu tamošnji mediji, pokrenuta je istraga kako bi se utvrdilo na koji način je došlo do širenja infekcije u britanskim školama.

 

Streptokok je grupa bakterija, koju čini čak 103 vrste streptokoka, od kojih nisu sve patogene – neke su normalan deo bakterijske flore u ljudskom organizmu.


U ovom konkretnom slučaju, u pitanju je pak piogeni streptokok (Streptococcus pyogenes A), koji izaziva mnogo različitih oboljenja.


Streptokoka A nalazi se uglavnom u grlu ili na koži i mnogi nisu ni svesni da je imaju, jer izostaju simptomi, pa mogu da je prenesu na druge.

 

Streptokoka
foto: Arif biswas/Shutterstock

U pitanju je bakterija koja se širi bliskim kontaktom, kašljanjem i kijanjem, odnosno izvor zaraze su kliconoše i oboleli. Kod dece je češće kliconoštvo, a inkubacija uglavnom traje od dva do pet dana pre pojave prvih simptoma. Ljudi koji su nelečeni, posebno oni koji imaju gnojni iscedak iz nosa i ždrela, mogu dugo da šire infekciju.

 

  • Simptomi i moguće komplikacije infekcije streptokokom A


Najčešći simptomi su isprva blagi – bol u grlu i infekcija kože, a tretiraju se antibioticima i leče relativno lako.


Međutim, ova bakterija može da izazove i ozbiljnija stanja, među kojima se šarlah, koji se češće javlja kod male dece.

 

Streptokoka
foto: Lukassek/Shutterstock

Šarlah je svakako stanje zbog kog je važno obratiti se pedijatru što pre, a ispoljava se primetnim osipom i simptomima sličnim gripu, uključujući povišenu telesnu temperaturu, bol u grlu i otečene vratne žlezde, dok jezik podseća na jagodu. Među mogućim posledicama su kod veće dece, od treće do petnaest godine, i gnojna angina, a kod odraslih angina i crveni vetar.


Jedna od komplikacija je i akutna reumatska groznica, koja može da izazove upalu i oštećenje srca, a prvi pokazatelji bolesti su kratkotrajni bolovi i otok zglobova, nakon čega nastaje zapaljenje srčanog mišića (karditis) ili oboljenje centralnog nervnog sistema (horea).

 

Streptokoka
foto: Jezper/Shutterstock

U vrlo retkim slučajevima, streptokoka A može da izazove invazivnu streptokoknu infekciju grupe A, koja nastaje kada bakterije prođu kroz imunološku odbranu tela. Do toga može doći ako ste već bolesti ili na nekoj terapiji koja se negativno održava na imunitet.

 

 

makonda-tracker