prave više štete nego koristi

Ovaj dečak je umalo OSLEPEO zbog igračke koju imaju SVA deca: Jedna mama podelila je iskustvo zbog kog ćete je baciti

1

Svi roditelji daju sve od sebe da što je češće moguće peru igračke svojih mališana kako bi bili sigurni da bakterije ne prilaze njihovoj deci i ne ugrožavaju im zdravlje, ali ima i onih koje je, jednostavno, nemoguće očistiti i oprati temeljno.

foto: Facebook, Eden Strong - No Shame
foto: Facebook, Eden Strong - No Shame

Takve su gumene igračke koje su napravljene tako da plutaju po vodi u dečijoj kadici, poput patkica i žabica, koje kupanje čine zabavanijim. Naime, koliko god ih iscedili, manja količina vode ostaje "zarobljena" unutar igračke, što dovodi do razmnožavanja bakterija i stvaranje buđi. Proteklih godina sve su popularnijih snimci na kojima mame seku gumene patkice u njima nalaze vidljivu prljavštinu koje nisu bile svesne, a koja je sve to vreme bila u vodi u kojoj se kupaju njihovi mališani. Imajte u vidu i da prljavština ne mora da bude očigledna i da su bakterije vidljive po mikroskopom svuda oko nas — pa i unutar igračaka.

 

Upravo je to umalo napravilo ozbiljan problem u porodici Eden Strong, mame troje dece čiji je sinčić Bejlor nedavno bolovao od infekcije oka izazvane upravo gumenom patkicom. Ona je, budući da je na društvenim mrežama videla da treba stiskati igračke za kupanje kako bi se izbacila voda, davala sve od sebe da iscedi Bejlorove patkice, ali to očito nije bilo dovoljno.

 


Ona je u septembru prošle godine podelila nekoliko fotografija svog sina uz ispovest koju treba da pročitaju svi roditelji.


Kako je, naime, istakla, jedne večeri dadilja joj je rekla da se Bejlor tokom kupanja prsnuo u oko gumenom igračkicom, a ono je malo pocrvenelo.

 


Mislila sam da ga je samo iziritirala voda, pa nisam previše razmišljala o tome. Kada sam ga potom stavila u hranilicu, primetila sam da mu je oko još crvenije, pa sam ga odvezla u hitnu pomoć, misleći da je u pitanju konjuktivitis — objasnila je Eden, a lekar je utvrdio istu tu dijagnozu i propisao Bejloru kapi za oči.


Ona je dečaku sipala kapu, a oko je vrlo brzo oteklo, dok se otok širio i niz obraz, zbog čega su pozvali hitnu pomoć.

 


Mališanu je potom dijagnostikovan celulitis akutna bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva koja je relativno česta, ali može da bude veoma ozbiljna i brzo se iskomplikuje. Obično je izazivaju streptokoke i stafilokoke, a prvi simptomi su bol, eritem i edem i koji se brzo šire i mogu da se uvećaju regionalni limfni čvorovi. Obično se celulitis pojavljuje na drugim delovima tela, ali može da izađe i na licu.


Bejlor je dobio antibiotsku terapiju i vratio se kući, a do jutro je izgledao još gore.


Kad se probudio u šest izjutra i kad sam ga ugledala, vrisnula sam, oko mu je bilo otečeno toliko da mu je beonjača bila izbočena između kapaka, a dužica oko zamagljena. Imao je i visoku temperaturu. Plakala sam sve vreme dok smo išli prema bolnici, molila sam se da ne izgubi oko — napisala je ova mama prisećajući se.


On je odmah dobio još antibiotika kroz infuziju, a oko mu je odmah pregledano komjuterizovanom tomografijom (CT skenerom). Otok se ubrzo proširio i na drugo oko i na čitavo lice, a lekari su spremili Eden za to da bi njen sin mogao da ostane bez vida.

 

 

To se, srećom, nije desilo i nakon nekog vremena Bejlor je počeo da se oporavlja.


Budući da Edenin stariji sin Benet im epilepsiju, a ćerka Savana Elers-Danlosov sindrom, ona ističe da je naučila da se nosi sa stresnim situacijama i da brzo reaguje kada su u pitanju njena deca.

 


Nažalost, naučila sam da se nosim s urgentnim situacijama i mislim da mi je to pomoglo da pomognem svom detetu. Strašno je i samo pomisliti šta bi moglo da se dogodi Bejloru da nisam požurila kod lekara i umesto toga odlučila da mu dajem kapi za oči danima očekujući da počnu deluju — napisala je ova mama.

 


Iako ovoj mami nije bilo lako da ponovo gleda fotografije svog sina u takvom stanju i priseća se drame koju su doživeli, ona je rešila da podeli njihovo iskustvo kako bi podigla svest o tome koliko opasne mogu da budu gumene igračke za kupanje i kako nekoliko minuta igre može da ostavi teške i trajne posledice.

 


Igračke za kadu? Bacite ih! Ne možete da ih očistite, jednostavno nema načina. Nemam nijednu igračku za kadicu koja ima buđ da vam pokažem jer nikad nije ni bilo vidljive buđi da bih mogla da je fotografišem. Ne možete da vidite bakterije — napominje Eden.

 

 

makonda-tracker