reč stručnjaka

ČESTA BRIGA I RODITELJSKA DILEMA: Smeju li deca mlađa od dve godine da jedu slatkiše?

0

Šećer u ishrani najmlađih — da ili ne?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Novo izdanje Dijetetskih smernica za Amerikance za narednih pet godina ovog puta su uključile savete u ishrani od rođenja, tako da roditelji sada imaju više razloga da kažu "ne" slatkišima, dok su uputstva za odrasle ostala uglavnom ista.


Upravo objavljene Dijetetske smernice 2020-2025 američkih saveznih zdravstvenih vlasti, prvi put daju savete o ishrani beba i male dece.

 

Po ovim preporukama, novorođenčad bi trebalo da se hrane isključivo majčinim mlekom u prvih šest meseci života, a u ishrani dece mlađe od dve godine ne treba dodavati šećer.

 

 

— Nikada nije prerano da se počne — kaže je Barbara Šniman, nutricionistkinja s kalifornijskog Univerziteta u Dejvisu. — I u najranijem dobu morate voditi računa o svakom zalogaju.

 

Kako bi se zdravo hranile u trodnoći i doprinele kognitivnom razvoju svojih potomaka, trudnice i dojilje, čak i one žene koje planiraju da ostanu u drugom stanjeu, trebalo bi što više u svoju ishranu da uključe morske plodove bogate Omega-2 masnim kiselinama (samo da nije prepuna teških metala).


Ipak, nove smernice za odrasle ne uključuju dve ključne preporuke naučnika koji su pripremali ove smernice.

 

Njihove preporuke o ogrničenju unosa dodatnog šećera na šest odsto ukupnog unosa kalorija, kao i da unos alkohola treba ograničiti samo na jedno piće dnevno.

 

deca, Slatkiš, čokolada
foto: Shutterstock

Umesto toga, objavljene smernice zadržale su prethodne preporuke: ograničiti unos šećera na 10 odsto dnevnog unosa posle druge godine, a muškarci bi trebalo da ograniče alkohol najviše na dva pića dnevno — dvostruko više nego što se savetuje ženama.

 

Mislim da nismo završili sa alkoholom — napomenula je dr Šniman, koja je predsedavala odborom koji je dao preporuke vladi. — Moramo još mnogo toga da naučimo.


Prehrambene smernice svakih pet godina izdaju Odeljenje za poljoprivredu i Odeljenje za zdravstvo i ljudske resurse.

 

Ove preporuke se koriste prilikom utvrđivanja standarda prehrambenih standarda proizvođača hrane kao i komponovanja obroka u đačkim menzama.

Uprkos tome što su pripremljene i izdate tokom pandemije koronavirusa, nove smernice ne upućuju na prehrambene izazove koje je donela ova godina.

 

Preporuke savetodavnog odbora u vezi sa unosom alkohola i šećera kod odraslih date su u nastojanju da se umanji visoka stopa gojaznih u Sjedinjenim Državama, s obzirom na to da je prekomerna težina direktno povezana sa kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom tipa dva, kao i povećanim rizikom od nastanka teških komplikacija kod obolelih od kovida-19.Preporučuje se kao i do sada da u ishrani bude više povrća, voća, mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova, morskih plodova, mleka i mlečnih proizvoda sa manjim procentom masti i nemasnog mesa.

 

Amerikancima se takođe savetuje da smanje unos kalorija, šećera, soli, zasićenih masti i alkohola.

 

 

makonda-tracker