budite iskreni

Bar jednu ste SIGURNO radili: 5 stvari koje bi pedijatri najstrože zabranili roditeljima

0

Uloga roditelja je predivna, ali nije laka: niko vam u porodilištu s bebom ne da priručnik, pa sve morate da shvatate i učite sami, zbog čega ni lekarima koji brinu o zdravlju mališana nije uvek lako s mamama i tatama

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
  • Konsultacija s "doktorom" Guglom


Primetili ste neobičnu tačkicu na koži? Idete na Gugl. Osećate neobično zujanje u ušima? Idete na Gugl. Stalno vam se spava? Idete na Gugl. S obzirom na to koliko je internet važan u bez sumnje nepreporučljivoj "samodijagnostici", prirodno je da svoju potrebu da odmah nađemo odgovor nastavimo ovako da zadovoljavamo i kad postanemo roditelji. Ipak, stručnjaci kažu da je to vrlo, vrlo loša ideja.


Roditelji su mi davali da pogledam neku internet stranicu jer su bili sigurni da njihovo dete ima neku bolest ― otkrio je jednom prilikom dr Bil Buš, šef pedijatrije u dečijoj bolnici Helen Devos u Mičigenu. ― Uvek mi je drago da bacim pogled i dam im povratnu informaciju, ali dijagnoza se zasniva na našoj medijskoj evaluaciji.

 

  • Preskakanje redovnih pregleda


Prevencija je izuzetno važna, to nam je svima poznato. Uz užurban i stresan način života neretko je lako prevideti zakazan termin, što je velika greška. Samo se redovnim pregledima na vreme prepoznaju i adekvatno leče razna oboljenja, a to ne važi samo za dečije već i za zdravlje roditelja, baka, deka...

 

  • Trčanje u urgentni zbog svake sitnice


Novopečeni roditelji obično se lakše uplaše zbog nekih sitnih osipa ili kad dete ne može da spava zbog kašlja, zbog čega im nije strano da sednu u automobil u dva u toku noći ― često bez preke potrebe.

 

pedijatar, pedijatrija, dete kod lekara, dete, medicina, korona virus, koronavirus
foto: Shutterstock

Time se rizikuje da se u čekaonici "pokupi" neki drugi virus i da se stanje dodatno zakomplikuje.

 

  • Čišćenje ušiju štapićima


Stručnjaci ističu da se čišćenje štapićima vosak gura dublje u uho, što ume da izazove bolove i čak oštećenje sluha. To važi i za decu i za odrasle ― umesto upotrebe štapića, tokom kupanja pustite da voda prirodno opere uho, eventualno štapićem ili uglom peškira očistite samu ivicu školjke.

 

  • Anbiotici, antibiotici, antibiotici


Koliko god ovi medikamenti bili korisni i jedno od najvažnijih naučnih otkrića u istoriji, oni nisu bombonice: postoje jasno određena stanja u kojima se koristima. Važno je imati na umu da su antibiotici efikasni kod bakterijskih infekcija, dok kod virusnih nisu potrebni.


Uz to, uz prekomerno korišćenje antibiotske terapije, bakterija može da postane otporna, pa je lečenje još teže.

 

 

makonda-tracker