moramo biti oprezni

DA LI JE MOGUĆE ZARAZITI SE I U PRODAVNICI? Pogledajte kako se oblak virusa korona širi kad se zaraženi nakašlje (VIDEO)

0

Ako ste, dok ste u supermarketu stajali ispred rafa s komšinicom, pomislili da je bezbedno da proćaskate, razmislite ponovo, kažu eksperti

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Naučnici finskog Univerziteta Alto u Helsinkiju napravili su animaciju koja na interesantan način prikazuje kako se čestice virusa korona veće od 20 miktomatara kreću kroz vazduh.


Oni su analizirali kretanje aerosolizovanih čestica koje izlaze iz respiratornog trakta prilikom kašljanja, kijanja ili čak govora osoba koje su zaražene virusom korona.

 

Zaključili su, na svoje veliko iznenađenje, da se čestice koje sadrže ovaj virus zadržavaju u vazduhu duže nego što su eksperti verovali. Zato ističu da je veoma važno da, ako tokom samoizolacije izlazimo samo do prodavnice, čak i tada sa svakim pored koga prođemo budemo na distanci od bar dva metra.


Tim koji je sproveo istraživanje sastojao se od 30 stručnjaka iz različitih oblasti, a sve prikupljene podatke iskoristio je kako bi napravio animaciju čiji je cilj da pokaže kako se kreće i širi oblak čestica koje nose virus korona u zatvorenom prostoru.

 

Animaciju možete pogledati od 12. sekunde ovog snimka.

 

 

***

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

 

makonda-tracker