alternativna medicina

Još Kelti su verovali u njene lekovite moći: OVA biljka pomaže kod začepljenih krvnih sudova i OBNAVLJA jetru

0

U svetu lekovitog bilja postoje one koje zauzimaju sasvim posebno mesto.

foto: Maxena/Shutterstock
foto: Maxena/Shutterstock

Lekovite biljke su jako značajne za samo naše zdravlje, a ukoliko spadate u onu grupu ljudi koja voli da poboljšava svoj imunitet alternativnom medicinom, onda će ova biljka postati vaš najbolji prijatelj.

 

Bela imela je poluparazitska biljka koja može da raste svuda, a ima i jaka simbolična značenja. U magijskim ritualima i u cilju lečenja mnogih bolesti upotrebljava se od davnina, a među najstarijim dokumentima o beloj imeli smatraju se spisi Julija Cezara iz perioda Galskih ratova.

Opisujući Kelte i njihova verovanja i običaje, Plinije Stariji je posebnu pažnju obratio na druide – sveštenike – čije ime na keltskom "druwides" ima značenje "veliki mudrac". Uz hrast, za Kelte, bela imela je imala status svete biljke, a njeno ime na galskom jeziku ima značenje "ona koja leči sve".

 

Za narodnu medicinu se koriste bobice imele i one se skupljaju od februara do novembra. One sadrže veliku količinu viskotoksina, magnezijuma i inozitola, a pepeo cele biljke sadrži više mineralnih soli od pepela drugih biljaka.

 

Podstiču lučenje svih žlezda, a time i otklanjaju zatvor i sve ostale tegobe u vidu nadimanja i gasova. U slučaju žutice, podstiču obnavljanje jetre i deluju preventivno na pojavu dijabetesa.

 

Čaj
foto: Shutterstock / Dean Drobot

Poboljšanje cirkulacije i pomoć kod začepljenih krvnih sudova je samo još jedna u nizu od balgotvornih dejstava ove biljke. Imela jača i srčani mišić, a odlična je i u umirivanju menstrualnih bolova.

 

Ukoliko verujete u magiju, kažu da ukoliko se dvoje poljube ispod cveta ove biljke to će biti večna ljubav.

 

 

makonda-tracker