obratite pažnju

Šta ne sme da se jede dok uzimate ANTIBIOTIKE? Ove namirnice usporavaju ili potpunu blokiraju njihovo dejstvo

0

Spisak namirnica koje su zabranjene tokom terapije antibioticima

foto: puhhha/Shutterstock
foto: puhhha/Shutterstock

Postoje tri načina na koje način ishrane može da utiče na lekove koje uzimamo. Određene namirnice mogu da:

 

  • ometaju način na koji način telo razgrađuje medikamente,
  • usporava apsorpciju leka ili
  • u potpunosti blokira apsorpciju.


Shodno tome, ukoliko pijete ozbiljne lekove kao što su antibiotici, potrebno je da budete posebno oprezni.

 

Dok oni ubijaju bakterije koje želimo da eliminišemo usled infekcije, antibiotici pogađaju i tzv. dobre bakterije, koje donose korist organizmu. Farmaceuti zbog toga ističu da je od presudne važnosti za to koliko će antibiotik biti delotvoran način ishrane, a stručnjaci predlažu da oporavak ubrzamo i efikasnost leka pojačamo tako što ćemo izbegavati određene namirnice.

 

Šta ne sme da se jede kad piješ antibiotik?

 

  • Hranu veće kiselosti


Ovakve namirnice ometaju apsorpciju lekova u organizmu. Iako su citrusi korisni za jačanje imuniteta tokom bolesti, imajte u vidu da pomorandže i limun mogu da umanje dejstvo antibiotika, a isto važi i za čokoladu, paradajz itd.

 

  • Alergeni i šećeri

 

Devojka, Sladoled, Slatkiši, Dijeta, Lepotica, Prirodna lepota
foto: Nina Buday/Shutterstock

Gluten, mlečni proizvodi i šećer su supstance koje potiskuju sposobnost belih krvnih zrnaca da unište bakterije, a to je ključno za borbu protiv infekcije. Štaviše, ženama koje piju antibiotike se posebno savetuje da izbegavaju šećer kako bi sprečile razvoj gljivične infekcije, poput kandidijaze.

 

  • Mlečni proizvodi

 

Budući da kalcijum blokira apsorpciju antibiotika, konzumiranje mlečnih proizvoda uz uzimanje antibiotika neće vam pomoći da se brzo oporavite.
Ono što jeste od koristi, naravno, ne u prekomernim količinama, svakako je jogurt, koji obiluje dobrim bakterijama i pomaže crevima da održe normalnu bakterijsku floru dok traje terapija antibiotikom.


Ukoliko iz nekog razloga pijete suplement kalcijuma, preporučuje se da se on pije najmanje tri sata pre ispijanja antibiotika.

 

 

Sočivo, pasulj i integralne žitarice su dobre opcije kada želimo da se rešimo viška kilograma, ali bi ove namirnice trebalo svesti na minimum ako pijete antibiotike. Ona, naime, smanjuje apsorpciju lekova u krvi.

 

Jabuka, Jabuke, Devojka jede jabuku, Sreća, Muzika, Osmeh
foto: Look Studio/Shutterstock
  • Alkohol


Dobro je poznato da previše alkohola nije dobro za zdravlje, a ovo piće negativno utiče kada pijete bilo koje lekove, ne samo antibiotike.


Alkohol povećava rizik za nastanak gastrointestinalnih problema, pospanosti i vrtoglavice, pa bi trebalo izbegavati ga ako ste na bilo kakvoj terapiji.

 

 

makonda-tracker