saznajte

Ujutru, popodne ili pred spavanje: U koje vreme treba uzimati suplemente da bi imali efekat?

0

Kako bi sve vitamini i minerali koje unoseite u organizam delovali potrebno je da u pravo vreme uzimate iste jer ćete oni tako imati onda puno dejstvo. 

foto: Leonid Shtandel / Alamy / Profimedia
foto: Leonid Shtandel / Alamy / Profimedia

Kako bi unošenjem ovih vitamina postigli ono zbog čega ih pijete, odnosno jačanje imunitete, najbitnije je da uskladite vreme kada ćete ih piti jer je tada njihova apsorpcija tada najbolja. 

 

Ono šta je bitno napomenuti jeste da pre unošenja suplemenata se morate posavetovati sa lekarima i stručnjacima, koji će vam prepisati vitamine koji vam nedostaju posle analiza vašeg organizma. 

 

Neke vitmine je bolje uzimati na prazan stomak, dok je neke bolje uzimati uz hranu ili posle nje. 

 

Vitamini koji se uzimaju ujutro

 

Jedan od bitnih vitamina B12 je najbolje piti na prazan želudac, jer je dobar za podsticanje energije u kombinaciji sa B1 i barkom. Uz ove vitamine ujutru je dobro uzimati i C vitamin, kao i A i E. Takođe ujutru uzimajte i gvožđe, ali uz hranu, i možete ga kombinovati sa vitaminom E, cinkom ili kalcijumom. 

 

Vitamini koje je potrebno uzimati popodne

 

Kada je u pitanju ovo doba dana, najbolje je da sve vitamine uzimate uzimate uz hranu, te tada uzimajte cink u kombinaciji sa vitaminom A, B12 i C. Izbegavajte gvožđe, ako uzimate cink, ali i bakar i vitamin B9 takođe izbegavajte. Kada je podne, uzimajte i vitamin A s vitaminima E i C, kao i sa cinkom.

 

Oni koje treba da uzimate uveče

 

Najbolje je da sa hranom i posle nje uzimate vitamin D u kombinaciji sa kalcujumom koji će povećati njegovu apsorpciju. Takođe, ako uzimate i riblje ulje uz vitamin D, to će biti odlična kombinacija za vaš organizam. 

 

Pred spavanje

 

Pre nego što legnete da spavate, najbolje je da uzimate vitamin B6 i kalcijum. 

 

 

makonda-tracker