obavezno probajte

Zašto treba držati LIMUN pored kreveta? Postoji najmanje 6 odličnih razloga, a njegovo dejstvo je SUPERSNAŽNO

0

Limun čini mnogo za zdravlje čak i kada ga ne jedemo već samo udišemo njegov miris

foto: Lena Constantin/Shutterstock
foto: Lena Constantin/Shutterstock

 

Limun – tako sitna, a tako moćna voćka!


Najpopularnije citrusno voće retko se jede celo i obično uživamo samo u blagodetima limunovog soka, a svaki njegov deo, uključujući i koru, obiluje nutrijentima koji jačaju organizam.

 

Šta se sve nalazi u limunu?


U samo 100 grama limunovog ploda nalazi se 1,10 grama proteina, 9,32 grama ugljenih hidrata, 2,5 grama šećera, 2,8 grama vlakana, gotovo nimalo masti i oko 29 kalorija.


Limun obiluje vitaminom C, kog u sto grama ima oko 53 mg, što zadovoljava oko 85% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina. TU su i brojne fitohemikalije, uključujući i polifenole, koji usporavaju starenje ukoliko se dugo unose.


Što se tiče minerala, u ogromnoj meri je zastupljen kalijum, koji jača kardiovaskularno zdravlje, a limun sadrži i mnoga bioaktivna jedinjenja kao što su limunska kiselina, D-limonen, diosmin i hesperidin.


U limunu se može naći i mnogo vitamina iz B kompleksa, najviše vitamina B6, potom gvožđe, Vitamin E, beta-karoten...

 

Vitamin C, Limun
foto: Gargonia/Shutterstock

Efekti limuna pored kreveta


Pored toga što limun i njegovi delovi mogu da se koriste u pripremi mnogih jela i napitaka, često se može čuti savet da se ovo voće nasecka na kriške i drži na stočiću za kafu ili pored kreveta. Ovo su samo neki od mogućih efekata.

 

 

Jedno od svojstava limuna jeste i detoksikacija, što ga čini efikasnim sredstvom za pročišćavanje vazduha. Uz to, svojim antibakterijskim dejstvom pomoći će da pročistite disajne puteve od nosnih kanala do pluća dok spavate i da dišete lakše u snu.

 

  • Poboljšaće vam koncentraciju

 

Japanski naučnici sproveli su studiju nakon koje su izveli zaključak da ljudi prave manje grešaka na poslu ukoliko se prostorijom širi mirus citrusa, a on navodno deluje tako što povećava koncentraciju i memoriju.

 

  • Ublažava bolove

 

U aromaterapiji često se savetuje udisanje mirisa limuna prilikom spavanja kako bi se ublažili glavobolja i reumatoidni artritis.

 

Limun, Kriške limuna
foto: Rutul Naik Photography/Shutterstock
  • Umanjuje stres

 

Limun je jedan od prirodnih razarača stresa, jer stimuliše proizvodnju serotonina, hormona sreće, i pomaže u regulaciji anksioznosti i smanjuje stres i nagle promene raspoloženje.


Istraživanje sprovedeno u Medicinskom centru Univerziteta u Merilendu pokazalo je da su žene koje su udisale etarsko ulje limuna bile manje anksiozne od onihe koje nisu.

 

  • Pomaže u regulaciji krvnog pritiska

 

Sastojci ove voćke pomažu u regulisanju cirkulacije i snižavaju krvni pritisak, pre svega zahvaljujući antioksidativnom dejstvu vitamina C i snižavanju nivoa triglicerida.

 

  • Tera insekte

 

Bez obzira na to koji insekt vam pravi probleme i koje je doba godine, imajte u vidu da je jedno istraživanje pokazalo da komarci i mravi ne podnose mirise koje ispuštaju citrusi. Zato se veruje da je trljanje kože korom limuna odličan način da sprečite ujede komaraca, a da je isečen limun nasred stola najbolje prirodno sredstvo za odbijanje ovih dosadnih stvorenja.

 

 

makonda-tracker