šta kažu eksperti

Neko ga baca, neko ni ne primećuje: Da li je beli deo pomorandže ZDRAV ili BESKORISTAN?

0

Bele tračice koje se nalaze između jezgra pomorandže i njene kore obično se bacaju — neko zbog ukusa, neko jer smatra da ih jedemo uzalud jer ne sadrže hranljive materije. Šta kažu stručnjaci, treba li jesti ovaj deo ove zdrave voćke?

foto: Pawel Michalowski/Shutterstock
foto: Pawel Michalowski/Shutterstock

Beli deo pomorandže i drugih citrusa je sunđerast, gorak ili bezukusan, a većina ga bez previše razmišljanja baca iz različitih razloga. Međutim, ako pitate eksperte, to je pogrešno!


Iako se u njemu ne nalazi mnogo nutrijenata, daleko od toga da je beli deo pomorandže beskoristan. On sadrži mnoštvo biljnih vlakana, koji usporavaju varenje, produžavaju osećaj sitosti i mogu da pomognu u regulaciji nivoa lošeg holesterola (LDL) u krvi.


Pored toga, u njemu se nalazi vitamina C u količini u kojoj ga ima u samoj voćki! Bela "kožica" pomorandže sadrži i razne flavonoide, uključujući hesperidin, koji pomaže rad krvnih sudova i ublažava zapaljenja. Tu se nalazi i flavonoid naringenin, snažan antioksidans s antiupalnim dejstvom koji smanjuje apsorpciju ugljenih hidrata iz creva i ublažava nagli skok šećera u krvi nakon obroka. To može biti izuzetno korisno u kontroli telesne težine i kod metaboličkog sindroma, kao i za osobe koje boluju od dijabetesa i srčanih problema.

 

pomorandže, nula kalorija
foto: Shutterstock

U okviru jednog eksperimenta, naučnici su laboratorijskim uslovima hranili miševe hranom bogatom mastima kako bi im izazvali simptome metaboličkog sindroma, nakon čega su im davali naringerin, koji je uspeo da normalizuje nivo holesterola i triglicerida, spreči insulinsku rezistenciju i reguliše glukozu!


Istraživanja su pokazala i da flavonoidi koji se nalaze u citrusima mogu da poprave oštećenja DNK koja vode do razvoja ćelija kancera, kao i da naringerin može da stimuliše sagorevanje viška masti iz organizma.


Kora pomorandže je, takođe, izuzetno bogata vlaknima i flavonoidima, kao i vitaminima A, C, B5 i B6, potom kalcijumom, folatima, riboflavinom, tiaminom, niacinom... Međutim, kako se obično ne konzumira, i zbog ukusa i zbog teškog varenja, bela "kožica" je sasvim solidna zamena.

 

 

makonda-tracker