obratite pažnju

RAK TESTISA – uzroci, simptomi, lečenje: Evo šta svaki muškarac može da uradi kako bi na vreme prepoznao tumor

0

Kako prepoznati tumor testisa na vreme? Koji simptomi ga odaju?

foto: BlurryMe/Shutterstock
foto: BlurryMe/Shutterstock

Novembar je mesec borbe protiv raka prostate i testisa, te se širom svega održavaju događaji koji podižu svest o ovim važnim temama koje se tiču zdravlja muškaraca.


Što se tiče raka testisa, dobra vest je da on čini samo 1,6 odsto svih dijagnostikovanih tumora. Međutim, u pitanju je jedan od najsmrtonosnijih tumora, koji se, srećom, može izlečiti ukoliko se prepozna na vreme.

 

  • Šta je rak testisa?


Ovo oboljenje predstavlja prekomeran rast ćelija koji počinje u testisima, odnosno u skrotumu, a nije reč o čestoj vrsti raka. Ipak, on se može dogoditi u bilo kom životnom dobu, a najčešće se dijagnostikuje između 15. i 45. godine.
Čak i kada se proširi, rak testisa je izlečiv, a tretmani zavise od specifičnosti bolesti i koliko područje zahvata.

 

  • Zašto nastaje rak testisa?

 

Uzorci ovog oboljenja nisu objašnjeni do kraja, ali je uočeno da 10 odsto obolelih ima kriptorhizam (nespušten testis), kao i da 20-30 posto pacijenata ima oligospermiju ili azospermiju (smanjen broj spermatozoida u semenoj tečnosti) i pre sprovođenja terapije.

 

Movember, Rak testisa, Rak prostate
foto: Morocko/Shutterstock

Među faktorima rizika su i porodična anamneza raka testisa, rad u industriji nafte, kože, alkoholnih pića i plina, prethodno lečenje raka tesisa, dugotražno izlaganje ekstremnim temperaturama, i visokim i niskim... Istraživanja su pokazala i da se ova bolest češće javlja kod ljudi bele kože, kao i kod mlađih muškaraca.

 

  • Simptomi raka testisa

 

Najčešće se javljaju:

  1. kvržica u testisima
  2. osećaj težine u skrotumu
  3. tup bol u donjem delu stomaka ili prepona
  4. iznenadni otok u skrotumu
  5. bol ili nelagoda u predelu testisa ili skrotuma
  6. povećanje ili osetljivost tkiva grudi
  7. bol u leđima
  • Prevencija raka testisa

 

Rak testisa, Rak prostate, Zdravlje muškarca
foto: Orawan Pattarawimonchai/Shutterstock

Ne postoji način da se ovo oboljenje spreči – ukoliko se razvije, ništa niste mogli da učinite da to sprečite i pacijenti ne smeju da krive sebe. Ono što jeste do svakog pojedinca svakako je redovan pregled.


Važnu ulogu u ranoj dijagnostici ima samopregled, pa ako primetite bilo kakvu promenu, obavezno se javite lekaru, koji će vas uputiti na dalje analize. Lekari preporučuju da muškarci u rizičnim godinama vrše samopregled svakog meseca kako bi na vreme napipali kvržicu i reagovali.

 

  • Lečenje raka testisa

 

U zavisnosti od težine slučaja, često se koristi kombinacija hirurgije, zračenja i(li) hemioterapije.

 

 

 

makonda-tracker