saveti ta telo

Na vreme se obratite lekaru ukoliko primetite promene: Evo kako da uradite samopregled testisa

0

Promene na testisu mogu da se uoče u ranom periodu i tako otkrije neko patološko stanje koja je moguće bez bilo kakvih daljih posledica rešiti.

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

 

Muškarcima se preporučuje samopregled testisa, kojim pokušavamo da ustanovimo neravnine ili čvoriće koji mogu ukazivati da postoji neka vrsta tumora. Razlog zbog čega vršimo ove samopreglede jestu - tumori testisa. Preporučuje se da muškarci koji u porodici imaju istorije bolesti karcinoma, uvećan testis ili preživljen rak testisa, češće izvršavaju ovaj pregled.

 

Oni se najčešće javljaju u ranim periodima života, do 40. godine života i ako se na vreme dijagnostikuje, ovaj vid problema će se u najvećem broju slučajeva biti dobro izlečen, jer predstavlja vid tumora koji se dobro leči, naravno ako se otkrije u pravom trenutku. 

 

Palpacija testisa je bezbolna i obično se radi u toku tuširanja ili posle, jer je tada kožica opuštena i moguće je lekše izvršiti samopregled. Preporučuje se da pregled uradite jednom u tri meseca na sledeći način:

 

  • Prvo penis držite tako da vam prilikom pregleda ne smeta
  • Testis držite između palčeva i ostalih prstiju, pa ga polako zakotrljajte
  • Pogledajte i da li imaju bilo kakve vizuelne promene na testisu - uvećanje, tekstura, oblik, a nakon toga i pod prstima dok kotrljate testis da li postoji neka kvržica i sl. 
  • Uzgred, normalno je da jedan testis bude veći ili niže, odnosno više postavljen u odnosu na drugi
  • Takođe, testis ima i malu zavojnicu koja se oseća na gornjoj ili srednjoj strani, te zbog toga nemojte odmah paničiti, bolje se obratite lekaru ukoliko primetite nešto neuobičajeno.

 

 

makonda-tracker