obratite pažnju

Uglavnom je bezazlen, ali nekad je PRVI SIMPTOM RAKA: Kakva vrsta BOLA je posledica kancera?

0

Simptomi raka su često nejasni i mogu da se pripišu bezazlenim tegobama, a među njima je svakako bol. Kako razlikovati bol zbog kog ne treba previše brinuti od onog zbog kog je važno što pre posetiti lekara?

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Kada se ćelije raka nekontrolisano dele i šire u okolna tkiva, nije lako zaustaviti ovaj proces, zbog čega je rano otkrivanje jedna od najvažnijih stvari u samom lečenju. Što se kancer ranije utvrdi, to je prognoza lekara bolja i šanse za uspešno lečenje veće.


Međutim, često se rak u ranim fazama rak teško otkriva jer simptomi nisu specifični. Odličan primer za to je bol — na prvi znak bola, čak i najmanjeg, mnogi odmah posumnjaju na kancer, a mnogi ga, s druge stane, ne shvate dovoljno ozbiljno.

 

Kako javlja britanski Express, članak objavljen u tamošnjem Zvaničnom žurnalu nacionalne sveobuhvatne mreže za rak, pruža informacije koje bi mogle da pomognu na ovom bolju.

 

tuga, nesreća, plač, depresija, glavobolja, zdravlje žene, bolovi, bol
foto: Profimedia

Bol definisan kao "čulno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva ili opisano u smislu takvog oštećenja" jedan je od najčešćih simptoma povezanih s kancerom — navodi se u ovom članku. — Bol od raka ili bol povezan s rakom razlikuje se od bola koji doživljavaju pacijenti bez maligniteta.


Izaz "malignitet" odnosi se na prisustvo kancerogenih ćelija koje imaju potencijal da se šire na druga mesta u telu.

 

U članku se dodaje i da ovakav bol "uskraćuje udobnost pacijentu i umnogome utiče na njegove aktivnosti, motivaciju i interakciju s porodicom i prijateljima, kao i na ukupan kvalitet života".


Bol koji prati kancer ima više uzroka i postoji u više oblika. Prema podacima britanske organizacije "Istraživanje raka UK", većina takvih bolova je uzrokovana pritiskom tumora na kosti, nerve ili druge organe u telu.

 

Bol u leđima, Kičma, Leđa, Bol
foto: Opat Suvi/Shutterstock

Ponekad je bol posledica lečenja raka. Na primer, neki lekovi za hemioterapiju mogu da izazovu utrnulost i peckanje u rukama i stopalima — ističu iz ove organizacije — Ili mogu da izazovu osećaj peckanja na mestu gde ste primili injekciju. Radioterapija može da izazove crvenilo i iritaciju.


Međutim, veoma je važno znati da ne mora svaki bol da bude povezan s rakom, već može da bude reč o drugom uzroku ili opštem bolu koji se iz bezazlenih razloga javlja s vremena na vreme.


Iako je malo verovatno da se radi o raku, važno je razgovarati s lekarom opšte prakse kako bi se sve ispitalo. Rano otkrivanje raka znači i da ga je lakše lečiti — napominje britanska Nacionalna zdravstvena služba.

 

 

makonda-tracker