teško stanje

Šta je VASKULITIS? Ovo je oboljenje od kog pati supruga Marka Bulata, a evo kako se prepoznaje i leči

2

Popularni pevač Marko Bulat proteklih dana je u fokusu javnosti nakon što su mediji javili da se u njegovom porodičnom stanu dogodilo nasilje.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Domaći portali javili da je Marija Bulat, supruga pevača Marka Bulata, fizički nasrnula na njega, nakon čega se on iselio iz stana, a on se danas prvi put oglasio povodom incidenta.


Kako je istakao, obraća se putem medija kako bi demantovao da je do sukoba došlo jer je zatekao suprugu kako konzumira zabranjene supstance i za sve krivi stanje od kog boluje Marija Bulat.

 

Nije istina da je došlo do svađe jer sam je zatekao kako konzumira kokain. Došlo je do svađe jer ja nisam u datom trenutku legao pored nje da je uspavam u tim bolovima, u tom jadu koji ima i muci. Bio sam tu, ali nisam uspeo da je uspavam i da budem adekvatan, da je smirim, da je utešim, da joj kažem da će biti sve dobro, jer je taj dan saznala da ima još jedno oboljenje, vaskulitis, oboljenje krvnih sudova, propadanje krvnih sudova. Ustanovljeno joj je da joj krvni sudovi izgledaju kao da ima 70 godina. Znači, saznanje da imaš tako nešto... – rekao je pevač.

 

  • Šta je vaskulitis?


Vaskulitis predstavlja zapaljenje zidova krvnih sudova, koje se može javiti u različitim oblicima. Primarni vaskulitis je onaj pri kome su promene na krvnim sudovima glavni poremećaj, a ne posledica nekog drugog oboljenja, dok je moguće i da se on javi kao komplikacije usled drugih bolesti.

 

Vaskulitis
foto: Sarah2/Shutterstock

Još uvek nije do kraja utvrđeno šta izaziva vaskulitis, a veruje da je u pitanju spoj više različitih faktora: genetike, infekcije, spoljne sredine itd. Važno je znati da vaskulitis nije zarazan, kao i da njegova pojava ne može da se spreči i leči, a može da se stavi pod kontrolu, odnosno da se bolest "deaktivira" i simptomi nestanu usled remisije.

 

  • Koji su simptomi vaskulitisa?


U zavisnosti od težine bolesti i ukupnog broja upaljenih krvnih sudova, mesta gde se oni nalaze u organizmu i stepena začepljenosti razlikuju se i znakovi bolesti.


Vaskulitis može da bude vrlo blag i prolazan, ali i da dovede do kompletnog začepljenja krvnih sudova, kada dolazi do prestanka dopremanja kiseonika i hranljivih materija i, dalje, do oštećenja tkiva. Koliko je oštećenje, toliko će biti poremećena funkcija tkiva ili zahvaćenog organa.

 

Vaskulitis
foto: Douglas Olivares/Shutterstock

Obično počinje tipičnim simptomima zapaljenske bolesti kao što su malaksalost, umor i opšta slabost, zatim povišena temperatura i gubitak telesne težine.

 

Slede bolovi u zglobovima, kožne promene u vidu modrica i crvenih tačkica, trnjenje i slabost u nogama, glavobolja, problemi s vidom, otežano disanje, krv u ispljuvku, bolovi u stomaku, krv u stolici, visok krvni pritisak...

 

  • Kako se leči vaskulitis?

 

Ovo oboljenje leči se dugo i lečenje je vrlo složeno. Polazi se od osnovnog cilja – zaustavljanja upale i kontrolisanja bolesti, a potom je važno da se terapijom održavanja obuzda stanje i održi pod normalom.


Uglavnom se primernjuju glikokortikoidi i imunosupresivi.

 

 

makonda-tracker