najčešći uzroci

Krvarenje iz nosa tokom noći: Šta ga izaziva i postoji li način da se izbegne?

0

Noćno krvarenje iz krvnih sudova u nosu najčešće nije razlog za brigu. Ipak, zbog čega se ono javlja i kako ga sprečiti?

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Krv nikada nije prijatno videti, a jedno od strašnijih iskustava je kada se ujutro probudite i još uvek sanjivi vidite krv na jastuku, bez ideje o tome kako je tu dospela i šta je moglo da se dogodi. Nakon što utvrdite da ste tokom noći krvarili iz nosa, sasvim je normalno da se zabrinete, ali (uglavnom) nema mesta panici – noćno krvarenje iz nosa je vrlo retko znak nečega ozbiljnog.


Kao i svaki drugi deo tela, nos krvari kada je povređen ili iritiran, a sluzokoža je posebno sklona tome jer ima mnogo osetljivih i sićušnih krvnih sudova blizu površine. To znači da i najmanja ozleda može da dovede do krvarenja, pa čak i obilnijeg nego što biste pomislili da je moguće zbog nečega bezazlenog.
Uzroci noćnog krvarenja iz nosa obično se razliku od dnevnog, a ovo su najčešći, sa savetima kako delovati preventivno.

 

  • Suvoća


Veliki broj faktora može da isuši sluzokožu nosa, od nečega manje važnog kao što je vlažnost vazduha do manjka određenih nutrijenata. Baš kao što koža može da krvari kada je vrlo suva, isto je i sa suvom i iritiranom sluzokožom.


Kako to izbeći? Koristite ovlaživač vazduha, naročito u zimskim mesecima, koristite slane rastvore za nos i mažite tanko vazelin po nozdrvama.

 

  • Čačkanje

 

Verovali ili ne, čačkanje nosa je jedan od najčešćih uzroka krvarenja, čak i kod odraslih. Tada često dolazi do povreda, naročito ako to radite sanjivi u krevetu, pošto nokat lako može da ošteti krvne sudove.


Kako to izbeći? Očigledno, ne čačkajte nos, to je nehigijenska navika od koje je trebalo odavno da se oprostite.

 

Čačkanje nosa
foto: lev.studio/Shutterstock
  • Alergija

 

Iste inhalacione alergije koje izazivaju curenje iz nosa, kijanje, kašljanje i vodnjikave oči mogu da dovedu do pojave krvi. Postoje različiti mehanizmi zbog kojih dolazi do toga: svrbi vas nos i povredite krvne sudove dok se češete, dolazi do oštećenja usled čestog izbacivanja nosnog sekreta, sprejevi za nos sa sastojcima koji deluju protiv alergija isušuju nos i čine ga osetljivim...


Kako to izbeći? Budite nežni i oprezni prilikom duvanja nosa, izbegavajte sprejeve sa nazalnim steroidima, a trudite se i da se što manje izlažete alergenima.

 

  • Infekcija

 

Bez obzira na to da li je sinusna ili ne, svaka respiratorna infekcija može da ošteti osetljivu sluzokožu nosa, zbog čega dolazi do iritacija i krvarenja. Takođe, krv može da se pojavi kada tokom infekcije prečesto praznite nosni sekret.


Kako to izbeći? Pijte što više tečnosti kako biste razvodnili sekret u nosu i plućima, koristite slane rastvore, parite se, odmarajte kako biste se brže oporavili...

 

 

makonda-tracker