možda (ni)je bezazleno

Ne čekajte ni minut! 5 vrsta bolova zbog kojih ODMAH treba da odete lekaru

0

U najvećem broju slučajeva, iznenadni i vrlo snažan bol može da bude posledica alarmantnog stanja i zahteva da što pre odete u nadležnu medicinsku ustanovu kako biste bili sigurni imate li razlog za brigu

foto: sebra/shutterstock
foto: sebra/shutterstock

Ako niste doživeli neku povredu, svaki nagli bol, posebno onaj koji počinje da se širi, može ozbiljno da vas zabrine. Na šta može da ukazuje ovaj simptom? Kada je on razlog da požurite u najbližu zdravstvenu ustanovu?

 

  • Bol u grudima koji se širi nagore

 

Bol u grudima, Srčani udar, Gušenje, Astmatični napad
foto: 9nong/Shutterstock

Ukoliko se osećaj snažnog bola od predela grudi širi prema ramenima, levoj ruci li vilici, to može (ali ne mora) da bude jedan od pokazatelja srčanog udara.

 

  • Neprestano probadanje u stopalima

 

stopala
foto: Profimedia

Ako stalno osećate utrnulost i bockanje u predelu stopala, važno je da znate da ovi simptomi spadaju u grupu tihih znakova dijabetesa jer može da ih izazove oštećenje nerava koje je posledica visokog šećera u krvi.

 

  • Bol koji se iz donjeg dela leđa širi u noge

 

bolovi u leđima, bolovi
foto: Profimedia

Ukoliko u dnu leđa osećate bol koji prati slabost ili čak oduzetost nogu i ako, uz to, nemate kontrolu nad mokrenjem ili pražnjenjem creva, to može da bude simptom sindroma konjskog repa (caudae equinae). U pitanju je neurolško oštećenje i ozbiljno uklještenje nerava, jedan od vidova diskusa hernije, koji je nazvan zbog sličnosti snopa nerava u kičmenom kanalu s konjskiim repom.

 

 

Glavobolja, Migrena
foto: Nikodash/Shutterstock

Za one koji ne pate od migrena i retko imaju glavobolje, ovaj simptom uglavnom treba da bude znak za uzbunu. Nagli i tako snažan da je jedva podnošljiv bol može da bude posledica rupture aneurizme, iako se u određenom broju slučajeva ovo dešava i bez glavobolje. Kada do nje dođe, ona je vrlo jaka, a još neki od simptoma su mučnina, povraćanje, kočenje vrata, promena svesti, spušten očni kapak, bol iznad ili iza oka...

 

  • Bol se iz predela pupka širi prema desnom delu abdominalne šupljine

 

Jetra, Bol u stomaku
foto: Shutterstock

Odmah je potrebno javiti se lekaru ako osećate tegobe u vidu naglog bola koji počinje u pupku, a potom počinje da se širi prema donjem desnom delu trbušne šupljine. Mogući uzrok je upala slepog creva, a tada mogu da se jave i povraćanje i temperatura.

 

 

makonda-tracker