Podgrejana hrana nezasluženo ima loš imidž. Malo je poznato da se svako jelo pravilno podgreva na drugačiji način, a svaki traje vrlo kratko
Bespotrebno bacanje hrane jedan je od većih problema s kojima se svet suočava, posebno uzevši u obzir koliko je gladnih. Jeste li znali da se godišnje u EU bacaju milioni tona hrane?
Međutim, većina jela može se podgrejati i upotrebiti sasvim bezbedno, a vrlo je važno znati da svaka vrsta jela ima i svoj najbolji način da ponovo bude topla. Recimo, pica koja je zagrejana u mikrotalasnoj ili u rerni u šporetu nikada neće biti mekana i ukusna kao ona koja je zagrejana u tiganju.
Pogledajte kako se pravilno podgrevaju različite vrste jela.
- Čorba
Pre nego što podrejete bilo koju vrstu čorbicu, obavezno joj dodajte trećinu čaše vode kako se sastojci ne bi zgusnuli. Naravno, podgrejaćete je na ringli, u šerpi.
- Piletina i svinjetina
Najbolje je podgrejati ih u tiganju, kao i da ih najpre iseckate na manje komade. Dovoljno je samo tri minuta na srednjoj do visokoj temperaturi.
- Testenina
Dodajte malo ulja i voda, dobro promešajte, pa ugrejte na ringli.
- Mafini
Jeste li znali da čak i mafine možete da podgrejete? Sve što je potrebno jeste da ih pokrivene stavite u rernu na 15 minuta na 150 stepeni.
- Grilovano povrće
Poprskajte povrćem ulje, vrlo malom količinom, pa ga stavite u rernu na nekoliko minuta i stavite da se greje na 180 stepeni.
- Bareno povrće
Najbolji način da podgrejete kuvano povrće jeste mikrotalasna pećnica. Raširite ih po tanjiru i pokrijte vlažnim papirnim ubrusom.
- Pica
Umesto u rerni, podrejte je u podmazanom tiganju, a dovoljno će biti da je zagrevate najviše 3 minuta.