MOĆ PRIRODE

Zaustavlja krvarenja, ublažava bolove, leči crevne bolesti: Evo kako vam može pomoći lekovita mlevena PAPRIKA

0

Aleva paprika pomaže i kod upale mišića, bolova u leđima, ukočenog vrata, početne faze išijasa, te je veoma važno imati je u svom domu. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Moćna mlevena je paprika bogata alkaloidima kapsaicinima, obiluje vitaminom C, B6, E, kalijumom, manganom i flavonoidima koji daju ljutinu  antioksidantnim sposobnostima.

 

Ukoliko niste znali, krvarenje iz nosa, dublje posekotine i poderotine možete tretirati mlevenom paprikom, a krv će se posle nekoliko minuta zaustaviti.

 

Kako napraviti pastu za zustavljanje krvarenja:

 

2 kašike domaće aleve paprike

3 kašike tople vode

 

Promeštajte smesnu, naneti je na tupfer i staviti na oštećeno mesto ili štapićem za uši aplikovati u nozdrve.

 

Osim zaustavljanja krvarenja, mlevena paprika radi po principu iscrpljivanja neurotransmitera pod nazivom supstanca P, čime dezintegrira živce koji šalju signale za bol, te ublažava bol. Pomaže kod upale mišića, bolova u leđima, ukočenog vrata, početne faze išijasa.

 

Aleva paprika
foto: Profimedia

Mlevena paprike ima sposobnosti da razbija ugruške u krvi, pomaže u smanjenju ateroskleroze, sprečava uzroke koji su doveli do oblikovanja tromba, od kojih svi mogu pomoći u smanjivanju rizika od srčanog udara

 

Osim toga, paprika je odlična u borbi protiv crevnih bolesti. Stimuliše digestivni trakt i izbacuje toksine iz tela.

 

Možete je konzumirati kao posip za salate od kupusa, kelerabe, kelja, ali i kao dodatak mnogobrojnim jelima, kao što su gulaš, paprikaš, pasulj, boranija, grašak.

 

Ukoliko želite da ublažite bolove, pastu od aleve paprike dva puta dnevno mažite na osetljivo mesto.

 

 

 

 

 

makonda-tracker