Aleva paprika pomaže i kod upale mišića, bolova u leđima, ukočenog vrata, početne faze išijasa, te je veoma važno imati je u svom domu.
Moćna mlevena je paprika bogata alkaloidima kapsaicinima, obiluje vitaminom C, B6, E, kalijumom, manganom i flavonoidima koji daju ljutinu antioksidantnim sposobnostima.
Ukoliko niste znali, krvarenje iz nosa, dublje posekotine i poderotine možete tretirati mlevenom paprikom, a krv će se posle nekoliko minuta zaustaviti.
Kako napraviti pastu za zustavljanje krvarenja:
2 kašike domaće aleve paprike
3 kašike tople vode
Promeštajte smesnu, naneti je na tupfer i staviti na oštećeno mesto ili štapićem za uši aplikovati u nozdrve.
Osim zaustavljanja krvarenja, mlevena paprika radi po principu iscrpljivanja neurotransmitera pod nazivom supstanca P, čime dezintegrira živce koji šalju signale za bol, te ublažava bol. Pomaže kod upale mišića, bolova u leđima, ukočenog vrata, početne faze išijasa.
Mlevena paprike ima sposobnosti da razbija ugruške u krvi, pomaže u smanjenju ateroskleroze, sprečava uzroke koji su doveli do oblikovanja tromba, od kojih svi mogu pomoći u smanjivanju rizika od srčanog udara
Osim toga, paprika je odlična u borbi protiv crevnih bolesti. Stimuliše digestivni trakt i izbacuje toksine iz tela.
Možete je konzumirati kao posip za salate od kupusa, kelerabe, kelja, ali i kao dodatak mnogobrojnim jelima, kao što su gulaš, paprikaš, pasulj, boranija, grašak.
Ukoliko želite da ublažite bolove, pastu od aleve paprike dva puta dnevno mažite na osetljivo mesto.