ne može da škodi

I za kožu i za organizam: Koje su moguće blagodeti ječmene vode?

0

Ječam sadrži dosta vlakana i nutrijenata i može iamti dobar efekat po zdravlje

foto: Regreto/Shutterstock
foto: Regreto/Shutterstock

Ječmena voda sadrži dosta blagodeti po organizam, a jedna od najvažnijih je i ta da može da učestvuje u prevenciji ateroskleroze, a ukoliko želite da smršate, ječmena voda ima sposobnost da vas duže vreme drži sitim.

 

Takođe, ovaj napitak je može da utiče ubrzavanje i regulisanje metabolizma, a s obzirom na to da ječam utiče na gojaznost, samim tim može da utiče preventivno i na dijabetes tip 2.

Zahvaljujući jednom sastojku, azelaiku, ječam može da štiti naše lice od akni i smanjuje upalu, a kožu održava zdravom i blistavom. 

 

Možete napraviti i masku za lice koju ćete držati deset minuta i potom se umiti. Važno je da znate da, zbog diuretskog dejstva, ne treba preterivati s ispijanjem ječmene vode.

 

Uopšteno, ječmena voda nije lek i ne treba se tako tretirati, niti ispijati vez prethodne konsultacije s lekarom.

 

Što se tiče recepta za ječmenu vodu koji se može naći na interenetu, potrebno je samo da isperete ječam, potopite ga i ostavite u vodi dok semenke ne nabubre, to je najmanje četiri sata. Zatim ga procedite i pomešajte šoljicu ječma sa 750ml vode. Stavite da se kuva  i ostavite poklopljeno da ključa na laganoj vatri oko 45 minuta, sve dok zrna ne omekšaju.

 

Procedite kad se uhladi i pijte dve do tri čaše dnevno, po želji možete dodati malo meda ili limuna kako biste poboljšali ukus.

 

makonda-tracker