RECEPT

Biljka koja ZAUSTAVLJA VREME: Zovu ga još i konjski rep, a njegov koren provereno ZATEŽE KOŽU LICA i PODMLAĐUJE

0

Ova biljka se tradicionalno koristi kod preloma, iščašenja i uganuća, a poreklom je iz Evrope i delova Azije.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Zbog svojih blagotvornih dejstava na kožu i alantoina koji sadrži, ova biljka je idealna u nezi lica, ima vlažeći efekat i poboljšava ljuštenje mrtvih ćelija kože, te je zbog toga i čest sastojak prirodne kozmetike.

 

Njegov koren raste duboko u zemlji, a najviše ga ima na vlažnim mestima i livadama, blizu vode. Cveta tokom leta, a koren je značajan u nezi kože i on je sa spoljašnje strane crn, a iznutra ima belu mesnatu strukturu.

 

Koren se skuplja u proleće i kasnu jesen, najbolje je da kad ga iskopate, ostavite da se osuši i iseckate na komadiće.

 

Čarobna biljka o kojoj ćete tek saznati neverovatna dejstva je gavez, u narodu poznat i kao konjski rep i volovski jezik.

 

Gavez za spoljašnju upotrebu je upotrebljiv bez bilo kakvih ograničenja kod rešavanja i ublažavanja tegoba kao što su bolni zglobovi i mišići, reuma, posekotine, ubodi insekata, hemoroidi, proširene vene, opekotine ali i za eliminisanje bora i zatezanje lica.

 

Mast od gaveza možete napraviti sami kod kuće, potrebno vam je 50g sušenog korena gaveza, 1dl maslinovog ulja i 25g pčelinjeg voska. Izrendajte gavez, stavite u hladnu vodu i ostavite da odstoji osam sati. Istopljeni vosak sjedinite sa maslinovim uljem, dodajte proceđen koren i promešajte sve drvenom kašikom. Ostavite da stoji šest sati, pa ponovo zagrejte, procedite i sipajte u teglu. Čuvajte u frižideru.

 

Što se tiče dejstva na kožu lica, gavez dokazano nakon nekog vremena zateže ostarelu i naboranu kožu naročito oko očiju. Idealan je za sve tipove kože zahvaljujući vitaminima A , B i C, folnoj kiselini, taninu, saponinu i rozmarinskoj kiselini.

 

Obratite pažnju ukoliko biste da koristite gavez za unutrašnju upotrebu jer sadrži određene materije koje su toksične za jetru, stoga treba biti obazriv i umeren.

 

 

makonda-tracker