kakvo je vaše iskustvo?

TEMA O KOJOJ SE NE PRIČA DOVOLJNO: Mame na Tik Toku masovno dele kakve je posledice porođaj ostavio na njihovo telo

0

Sledeći put kad zamerite nekoj prijateljici što se ne bavi malo više svojim telom ili frizurom posle porođaja, setite se da u tom trenutku možda — pored brige o bebi i svom domu — muči muku s nekim od ovih problema...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Trudnoća i porođaj značajno utiču na telo — ovo stanje ne naziva se bez razloga drugim, a žene prolaze kroz brojne fizičke, psihičke, hormonske, životne... promene. I to korenite!


Zato ne čudi što trudnoća i porođaj često ostave velike posledice, a ova tema je čak i danas na neki način tabu. Budući da se na društvenim mrežama danas mogu naći zapaženi borci i borkinje protiv rušenja tabua, ne čudi što je na red došla i ova tema.


Madison Brinkdopke, korisnica Tik Toka, nedavno je progovorila o svom slučaju. Kako je objasnila, ona se neprestano bori s hemoroidima.

 

Nisam znala da, kad ih jednom dobiješ, imaš ih zauvek — požalila se ona i istakla da svaki put kad pomisli da je na korak od toga da se reši hemoroida, problem se vrati. — U ovom trenutku, moja cela zadnjica je jedan veliki hemoroid.

 

@cartersmomma

Let’s open up this TMI conversation, mamas. #momsoftiktok

♬ original sound - ✨Madison✨

Ona je nadahnula i mnoge druge žene da podele svoje iskustvo s posledicama trudnoće ili porođaja.


Slaba bešika — napisala je jedna mama i napomenula da joj se deci da morki tokom kašlja ili smeha.


Leđa me još uvek bole zbog epiduralne anestezije — napisala je druga i otkrila da se pred svaki početak ciklusa zbog snažnog bola oseća kao da ponovo proživljava porođajne kontrakcije.


Slomila sam repnu kost tokom porođaja. Još uvek ne mogu da desim u određenim položajima i, uopšte, dugo da sedim — napisala je jedna mama.


Ipak, dobar deo žena koje su pogledale Madisonin video istakle su da pate od posledica koje se ne vide: psihičkih. Postporođajna depresija svakako je tema o kojoj se često govori, a posebno je značajno što to se češće čine i poznate dame, ali je i dalje na neki način zanemarena, a mnoge žene ne shvate na vreme šta im se događa i zato, ili zbog straha šta će reći okolina, ne posete stručnjaka i ne dobiju adekvatnu pomoć.

 

Imate li i vi neku neprijatnu posledicu trudnoće ili porođaja? Napišite nam u komentarima.


 

 

makonda-tracker