nije bezazleno

Glavobolja, svrab... Ovo su simptomi SINDROMA koji je pogodio popularnog pevača

0

Njemu se virus uvukao u uho i napravio probleme. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pop pevač Džastin Biber objavio je da otkazuje svoju turneju zbog zdravstvenih razloga. Naime, on se suočio sa ozbiljnim virusom, pa mu je desna strana lica pralizovana. 

 

 

On je ispričao da mu je dijagnostikovan Remzi-Hantov sindrom (Ramsay Hunt syndrome) i da mu je virus zahvatio nerv u uhu, što je, zapravo, i izazvalo paralizu.

 

Remzi-Hantov sindrom, takođe poznat i kao očni zoster, je virusna infekcija genikulatnog gangliona facijalnog živca koja se javlja kada infekcija herpes zosterom zahvati facijalni živac.

 

 

Ovaj sindrom je obično povezan sa crvenim osipom i plikovima na području uha ili ušne školjke, a ponekad i na nepcu ili jeziku. Uzrokovan je reaktiviranjem herpes zoster virusa koji je prethodno kod pacijenta uzrokovao male boginje.

 

Svrab, Češanje, Ekcem, ujed komarca
foto: Shutterstock

 

Osim bolnog osipa herpes zostera, ovaj sindrom može da dovede do facijalne paralize i gubitka sluha u uhu koje je pogođeno infekcijom. Dakle, virus inficira facijalni živac koji inerviše i kontroliše mišiće lica.

 

U pojedinim slučajevima, herpes zoster može da dovede do ranih simptoma koji se pojavljuju nekoliko dana pre ispoljavanja bolnog osipa, kao šti su:

 

 

Takođe, jedan od glavnih simptoma je gubitak sluha na jedno uho. Zatim i pojava bolnih plikova, osip unutar kanala uha, na bubnoj opni, jeziku i/ili na nepcima. To se dešava na istoj strani na kojoj i mišićna slabost lica, ukoliko je infekcija uključila lice. Pacijent ima vrtoglavice, slabost lica sa teškoćama zatvaranja jednog oka i opuštanje lica na jednu stranu.

 

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, kliničkog pregleda, rendgenskog snimka, otološkog pregleda, seroloških testova (ELISA i izolacijoj virusa u kulturi tkiva).

 

 

 

makonda-tracker