Ovi prelepi beli cvetovi su idealni za podizanje raspoloženja, ukrašavanje enterijera, ali imaju i veliku ulogu u očuvanju zdravlja.
Čaj od ovog cveta je u Kini popularan još od 13. veka i bio je rezervisan isključivo za kraljevsku porodicu.
Međutim, kako su se okolnosti menjale, tako je i tradicija poprimila drugačiji oblik, pa se danas ovaj čaj koristi širom sveta zbog svoj blagotvornog dejstva.
Čaj od jasmina inače potiče iz Persije, ali je u Kini pod dinastijom Song postao cenjen i odatle se njegova upotreba raširila na ceo svet.
- Ima antioksidantska svojstva
Sadrži veliki broj antioksidanasa, od kojih je najznačajniji katehin pomoću kog smanjuje upalne procese u organizmu.
- Pomaže pri mršavljenju
On deluje tako što ubrzava metabolizam što može biti od koristi ukoliko želite da izgubite nekoliko kilograma.
- Utiče na ćelije raka
Jedna pekinška studija je pokazala da čaj od jasmina može uticati na smanjenje tumornih ćelija u organizmu.
- Utiče na holesterol
Studije su pokazale da ovaj čaj utiče na smanjenje lošeg holesterola, a deluje pogodno i na ljude sa kardiovaskularnim bolestima.
- Usporava starenje
Upravo zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, čaj od jasmina je odličan za usporavanje starenja, negu kože i sprečavanje pojave pega i fleka.
- Štiti srce
Ako imate genetsku predispoziciju za bolesti srca, jasmin će biti idealan za prevenciju
Čaj od jasmina ćete pripremiti tako što ćete osušiti ubrane cvetove, a najpre ih protrljajte peškirom, zatim ih stavite u sendvič između dva sloja običnog čaja. Na kraju, neka vrsta utega se stavlja na vrh slojeva na 24 sata do nekoliko nedelja kako bi se omogućilo da aroma cveta jasmina izluči mirise u čaj.