oprez

Nema dokaza da popularni domaći napitak snižava krvni pritisak

0

Hipertenzija je stanje koje je postalo toliko često da ne bira ni pol ni godine, pa tako sve češće imamo mlade ljude koji se bore sa ovim problemom, ali veoma je važno ne slušati slepo savete o navodnim "narodnim lekovima".

foto: Shutterstock/SewCream
foto: Shutterstock/SewCream

Hipertenzija je znak da još nešto nije u redu u organizmu i često je obično posledica dodatnog problema u organizmu koji još uvek nismo otkrili, a za regulaciju ovog stanja veoma je važno koristiti terapiju koju propisuje lekar, paziti na ishranu i životni stil.

 

Sve češće se ljudi okreću i alternativnoj medicini, a stručnjaci ističu da s tim treba biti veoma oprezan jer ima mnogo saveta koji nisu medicinski utemeljeni. Jedan od najpopularnijih na portalima proteklih godina jeste recept za domaći napitak od šipka, ali imajte u vidu da ne postoji nijedna studija koja dokazuje da je on efikasn kod snižavanja povišenog krvnog pritiska .

 

Zbog toga ga ni slučajno ne koristite bez konsultacije sa svojim izabranim lekarom.

 

 

Ovako glasi pomenuti recept:

 

Potrebna vam je kora crnog luka, koja sadrži vitamine C i E, a naučno je dokazano da se u njoj nalaze i vlakna koja smanjuju bolesti srca, učestvuju u prevenciji raka debelog creva, ali i sprečava prevremeno starenje organizma. Drugi sastojak su zreli plodovi divlje ruže ili šipurka. I treći sastojak su borove iglice koje su bitne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a značajne su u borbi sa anginom pektoris, aritmijama i hipertenzijom. One smanjuju nivo holesterola i jačaju krvne sudove.

 

Priprema napitka:

 

U jednu posudu stavite pet kašika borovih iglica, dve kašike šipurka i dve kašike sitno izmrvljenih opni od crvenog luka, sve to prelijte sa litar hladne vode i stavite da se skuva. Kada je gotovo, ostavite da se prohlade i dodajte malo vode kako biste imali tačno litar tečnosti. Napitak delite na 500ml i pijte po pola litre svakog dana naredna četiri meseca. 

 

Dakle, iako su ovakvi recepti popularni na internetu, ne uzimajte ih zdravo za gotovo, bez prethodne konsultacije s doktorom, ne zaboravite da nijedan recept ne može za nekoliko dana da reši ozbiljne probleme, a, naravno, ne smete zanemarivati dobijenu terapiju od lekara.

 

 

makonda-tracker