Sezona je trešanja, mnogima omiljenog voća, a pored toga i jedna od zdravijih biljki koja čini čuda za organizam.
Trešnje imaju bezgraničnu primenu, ali verovatno bi bile zapostavljene kad ne bi imale lek i specifičan ukus.
Ovo voće je izvor vitamina C, A i E, a bogato je i antioksidansima što znači da ima veliki značaj u borbi protiv upale u organizmu. Ono što možda niste znali jeste da su trešnje jedna od retkih voćki koja sadrži melatonin, pa je odlična kod nesanice.
Pogodne su i u lečenju gihta, a pored svih ovih blagodeti, one su i odličan sastojak različitim poslasticama, a mogu se koristiti i za preliv.
Mesnat plod je odličan izvor kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana, ali malo ko zna da su i peteljke odlične za zdravlje.
Napitak od trešnjinih peteljki je odličan za bubrege i mokraćne kanale, a stari ljudi veruju i da ima zasluge u izbacivanju bubrežnih kamenčića. Ovaj čaj je odličan za vraćanje energije i okrepljivanje celog tela, a ljudi koji se muče sa reumom, kažu da su im peteljke trešnje dosta pomogle.
Priprema ovog čaja je jednostavna i na zahteva mnogo truda i vremena. Potrebno je da osušite peteljke na suncu, a onda šaku peteljki porokuvajte u litar vode i ostavite da odstoji. Napitak možete zasladiti medom i pijte tri do četiri puta dnevno.