OBRATITE PAŽNJU

Dolazi PODMUKLO, a uništava ZGLOBOVE, SRCE i NERVNI SISTEM: Prvi simptom artritisa je jako važan i svi ga ZANEMARUJEMO

0

Reumatoidni artritis je prilično složeno oboljenje koje muči sve veći broj ljudi.

foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock
foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock

Reumatoidni artritis je hronično oboljenje zapaljenske prirode koje najpre zahvata zglobove, ali šteti i nervnom sistemu.

 

Uzrok je još uvek nepoznat, ali se smatra da genetska predispozicija ima važnu ulogu, kao i infekcije virusima i bakterijama. Od artritisa češće obolevaju žene, a rizik raste u prvih nekoliko meseci nakon porođaja.

 

Odlika ovog oboljenja je da počinje tiho i podmuklo i to može trajati nedeljama ili čak mesecima i u početku je zahvaćen mali broj zglobova.

 

Prvi simptom je jutarnja ukočenost i to nikako ne smete zanemarivati. Najčešće su zahvaćeni mali zglobovi šaka i stopala, a ovaj simptom ujutru uglavnom traje oko sat vremena i to je dovoljan znak za uzbunu.

 

Pored ovog, možete imati i sporedne simptome kao što su gubitak apetita, telesno propadanje i povišena temperatura.

 

Za reumatoidni artritis ne postoji lek, samo se koriste oni koji trenutno ublažavaju bol, a postoji nekoliko načina da olakšate sebi život sa ovim oboljenjem.

 

trčanje, sport, fitnes, priroda
foto: Profimedia

Potrebno je da se što više odmarate i klonite stresa koliko je to moguće, ali istovremeno ni umerena fizička aktivnost neće škoditi. Bitna stvar koju treba znati jeste da ovo može uticati i na mentalno zdravlje, pa je jako važno da prepoznate kada vam je potrebna stručna pomoć.

 

Od artritisa stradaju svi organi, a najviše srce i pluća. Neka istraživanja pokazuju da je bolest srca glavni uzrok smrti kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom. Redovno kontolišite pritisak, redukujte ishranu i obratite pažnju na holesterol.

 

Od prirodnih lekova koji mogu pomoći u olakšavanju tegoba koje izaziva reumatodni artritis je i najzdraviji čaj na planeti, zeleni čaj.

 

zeleni čaj
foto: Shutterstock/KMNPhoto

Istraživanje stručnjaka s Univerziteta u Mičigenu pokazalo je da upravo određeni sastojci zelenog čaja mogu da budu od ogromne pomoći ljudima koji pate od reumatoidnog artritisa jer ograničava proizvodnju određenih molekula u imunom sistemu koji mogu da budu okidač za zapaljenje i bol u zglobovima. 

 

Za ovu dijagnozu je sasvim dovoljna prisutnost otoka zgloba uz bol i poremećaj funkcije, te nemojte čekati nimalo ukoliko primetite i minimalnu promenu sa zglobovima.

 

 

makonda-tracker