SLUŠAJTE SVOJE TELO

Dolazi NEPRIMETNO, a utiče i na MENTALNO zdravlje: 9 stvari koje treba da znate o REUMATOIDNOM ARTRITISU

0

Reumatoidni artritis je autoimuno oboljenje koje muči sve veći broj ljudi.

foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock
foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock

Reumatoidni artritis je složeno oboljenje. Postoje različiti načini da pored terapije, pomognete sebi u ublažavanju simptoma artritisa. 

 

Razlog sve učestalije pojave ovog oboljenja je to što ne primetimo rane simptome na vreme, a postoji i dosta toga što ne znamo o reumatoidnom artritisu, pa ignorisanjem blagih simptoma dolazimo u komplikovane situacije.

 

9 stvari koje ne znate o reumatoidnom artritisu:


1. Ovo oboljenje može biti neprimetno na početku i nećete ni znati da ga imate.


U pitanju je nevidljivo zapaljenje koje može uticati i na mentalno zdravlje, stoga morate najbližima objasniti kroz šta prolazite.


2. Može vas zadesiti u različitoj starosnoj dobi.


Uglavnom pogađa žene od 25. do 45. godine života, ali neka istraživanja pokazuju da se može javiti i ranije. Ukoliko osetite da vam se često spava umorni ste, gubite kilograme ili vam treba više vremena za uobičajene dnevne zadatke, možda ste na početku reumatoidnog artritisa.


3. Možete imati istovremeno i lupus.


Lupus je takođe autoimuno oboljenje, a ne isključuje postojanje i artritisa. Ova dva oboljenja imaju približno iste simptome.


4. Fizička aktivnost može pomoći.


Biće vam teško da se naterate da trenirate pored bola koji trpite, ali ukoliko vam to postane rutina, olakšaćete sebi život jer samim tim bolje ćete se i osećati. Popravićete stanje organizma i ublažiti simptome.

 

trčanje, sport, fitnes, priroda
foto: Profimedia

5. Odmor je jako bitan.


Ne smete preterivati sa vežbanjem, a ukoliko je zapaljenje jako, odmor će vam prijati. Slušajte vaše telo i u skladu sa tim se ponašajte.


6. Osećate umor.


U ublažavanju ovog osećaja može vam pomoći kvalitetnija ishrana i bolji san. Ovo će uticati i na vašu koncentraciju, pa se trudite da ne mučite mozak i da se umno ne naprežete.


7. Smanjite stres.


Redovno vežbanje i relaksacija će umanjiti stres. Uvrstite lagane šetnje, meditirajte i slušajte muziku koja vam prija i opušta vas.


8. Prepoznajte momenat kada vam je potrebna stručna pomoć.


Reumatoidni artritis može uticati i na mentalno zdravlje. Bićete nervozni i razdražljivi, a to će uticati i na vašu komunikaciju sa okolinom. Ne povlačite se u sebe i potražite pomoć.


9. Zaštitite svoje srce.


Poznato je da od ovog oboljenja mogu stradati i ostali organi, naročito srce i pluća. Neka istraživanja pokazuju da je bolest srca glavni uzrok smrti kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom. Redovno kontolišite pritisak, redukujte ishranu i obratite pažnju na holesterol. Ukoliko ste pušač, ostavite cigarete ili bar smanjite.

 


 

makonda-tracker