Jesen je uvek bila sezona prehlade, a ove godine u svetu besni pandemija koronavirusa, pa je pravi trenutak da prestanete da pravite ove greške
Jedete puno soli
Višak natrijuma u telu ne samo da izaziva otečenost, mišićnu slabost i grčeve, već može da izazove i slabljenje imunog sistema. Prema studiji, telo troši deo resursa za uklanjanje viška soli, koji se moraju boriti protiv virusnih infekcija, usled čega se proizvodi nedovoljna količina imunoglobulina i povećava rizik od obolevanja. Pokušajte pažljivije da ograničite brzu hranu, meso, sireve i upotrebu soli u kuvanju.
Jedete puno šećera
Nemoguće je pronaći zdravstveni aspekt na koji bi konzumiranje šećera imalo pozitivan efekat. Beli šećer je prazan ugljeni hidrat koji ne daje nikakvu hranljivu vrednost, ali povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti, ubrzava starenje i povećanje kilaže i slabi imuni sistem. Zloupotreba glukoze smanjuje aktivnost imunoglobulina u proseku za 30%, što značajno povećava verovatnoću zaraze virusnim infekcijama. Nije neophodno potpuno se odreći šećera, ali treba strogo nadgledati njegovu količinu. Pokušajte da slatkiše zamenite zdravim alternativama, pijte više vode umesto slatkih pića.
Vašoj ishrani nedostaju vlakna
Vlakna podržavaju zdravo varenje i podstiču proizvodnju korisnih crevnih bakterija, koje ne samo da jačaju imunitet, već imaju blagotvorne efekte na kožu i raspoloženje. Visok unos dijetalnih vlakana i probiotika pomaže u podržavanju imunološke funkcije i štiti telo od virusa. U ishranu dodajte još povrća, mahunarki i neprerađenih integralnih žitarica — njihove ljuske su riznica vlakana.
Pijete previše kafe
Kofein je magična supstanca. Okrepljuje, stimuliše nervni sistem, pomaže u prevenciji mnogih hroničnih bolesti i dobro se nosi sa znacima prevremenog starenja. Međutim, sve je dobro samo kada se koristi umereno. Često se dogodi da tokom napornog dana jedna šolja kafe brzo zameni drugu, a to može prouzrokovati slabljenje imunološkog sistema i razne virusne bolesti. Pored toga, kofein može razviti netoleranciju pa stručnjaci preporučuju ograničavanje na 1-2 šolje dnevno.
Jedite malo povrća
Povrće nije samo odličan izvor vlakana, čija je važnost već gore pomenuta, već i pravo skladište vitamina i minerala. Bogato vitaminima A i C i folnom kiselinom, zeleno povrće je sjajno za jačanje imuniteta, omogućavajući vam da bez prehlada preživite hladnu sezonu.