fantomska buka

Bezazleno stanje ili RAZLOG ZA UZBUNU? Evo zašto se javlja ZUJANJE U UŠIMA i kako pomoći sebi

0

Zujanje, zviždanje, šištanje, zvonjava... Kada se bilo koji od ovih zvukova javi u uhu, smatra se da osoba pati od tinitusa

foto: Pixel-Shot/Shutterstock
foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Iako se tinitus obično opisuje kao "zujanje u ušima", može se zapravo čuti niz različitih zvukova: zvuždanje, šuštanje, zvonjava, zujanje... Za sve ove zvukove karakteristično je to što mogu da budu veoma glasni, a da ih ne izaziva nikakav spoljašnji faktor, odnosno izvor. Zbog toga se tinitus ponekad naziva i fantomskom bukom u ušima.


Šta izaziva tinitus?


Jedan od najčešćih uzroka tinitusa jeste neka vrsta oštećenja srednjeg ili unutrašnjeg uha. U tim situacijama, srednje uho "pokupi" zvučne talase, a njihova provodljivost podstiče unutrašnje uho da emituje električne impulse u mozak. Nakon što mozak primi ove signale, prevodi ih u zvukove. U slučajevima da je došlo do oštećenja unutrašnjeg uha, menja se način na koji mozak procesuira zvuk.

 

U slučajevima oštećenja bubne opne ili koščica u srednjem uhu, takođe može doći do menjanja provodljivosti zvuka, a isto važi i za tumore u uhu ili na slušnom nervu.


Razvoju tinitusa kod nekih ljudi može da doprinese i česta izloženost buci. Recimo, oni koji na poslu koriste čekiće, motorne testere i sličnu opremu ili su u njihovoj blizini skloniji su tinitusu, a nisu bezopasne ni slušalice ili česti izlasci na koncerte.

 

Zujanje u ušima, Tinitus
foto: BlurryMe/Shutterstock

U pojedinim slučajevima, do tinitusa može da dovede upotreba određenih lekova, kao što su ototoksični lekovi, recimo aminoglikozidi, vankomicin, salicilati, kinin i njegove sintetičke zamene. Tu su i prekomerne doze aspirina (recimo, više od 12 doza dnevno tokom dugog perioda), diuretici, neki antibiotici itd.


Druga stanja koja mogu da utiču na nastanak tinitusa su gubitak sluha usled starenja, mišićni spazam u srednjem uhu, povišeni holesterol i(li) krvni pritisak, povrede glave i vrata, poremećaji temporomandibularnog zgloba, prekomerno stvaranje ušnog voska, Menijeova bolest itd.

 

Kako se tretira tinitus?


Lekar najpre utvrđuje koje stanje je doveo do razvoja tinitusa, budući da on nije oboljenje već simptom.


Olakšanje često donose medikamenti koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu ili u unutrašnjem uhu, a zabeleženo je da se ponekad primenjuju i lekovi protiv depresije i anksioznosti.

 

Žena, Muškarac, Šaputanje, Uvo, Uši, Uho
foto: Profimedia

Ljudima koji pate od tinitusa obično se ne preporučuje da budu u kompletnoj tišini, a kao efikasno u suzbijanju "fantomske buke" pokazalo se izlaganje beloj buci i sličnim zvukovima. Ipak, treba izbeći buku po svaku cenu jer ona može da dovede do pogoršanja. Mnogi koji su imali iskustva tinitusom preporučuju muzikoterapiju, koja pomaže pacijentu da prestane da primećuje ove šumove u ušima.


Veoma je važno tretirati sekundarne mentalne tegobe, kao što su nesanica, depresija i osećaj teskobe, a istraživanja su pokazala da je i vitamin B12 vrlo koristan kod osoba s tinitusom.

 

 

makonda-tracker