zdravi i srećni

Nemojte ignorisati prve pokazatelje: Ovo su simptomi koji ukazuju da patite od VISOKOG PRITISKA

0

Lekari preporučuju da svako domaćinstvo ima aparat za merenje pritiska jer se neretko dešava da ovo stanje bude asimptomatsko.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Povišen krvni pritisak ili stručno nazvan arterijska hipertenzija po mišljenju zdravstvenih radnika jedna je od najčešćih tegoba savremenog čoveka.

 

Ljudi koji imaju povišen pritisak sporije putem bubrega izbacuju so, te čim spoznate ovu tegobu odmah se konsultujte sa stučnim licem kako bi vam pomogao u vezi sa dnevnim unosom hrane koja ne bi trebalo da bude začinjena i masna.

 

Ovo stanje može biti praćeno mnogobrojnim simptomima ali postoje i osobe koje godinama ne osećaju nikakav signal da se u organizmu dešavaju različiti procesi.

 

pritisak
foto: Profimedia

 

Normalna vredost krvnog pritiska je 120/80 mmHg, normalan je do 130/85 mmHg, visoko normalan do 140/90 mmHg, dok je hipertenzija I stepena do 160/100 mmHg, a hipertenzija drugog stepena do 180/100 mmHg, i na kraju hipertenzija III stepena preko 180/110 mmHg.

 

Ukoliko osetite ove simptome i učestalne tegobe odmah se javite izabranom lekaru.

 

1. Zamagljen vid

2. Glavobolja

3. Malaksalost i treperenje

4. Otežano disanje

5. Mučnina

6. Anksioznost 

7.Zujanje u ušima

 

Povišen pritisak se naziva i tihim ubicom poput dijabetesa jer usled dugogodišnjih problema može doći do ozbiljnih tegoba.

 

 

 

makonda-tracker