oprez

Trenutak nepažnje može vas koštati OZBILJNE INFEKCIJE: 5 delova tela koje NIKAD ne smete da dirate golim rukama

0

Kada je reč o licu, obično ga dodirujemo nesvesno, ali na ostale delove tela koji mogu da naprave zdravstveni problem obično ruke stavljamo svesno ― i rizikujemo mnogo

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Naše ruke ― posebno dlanovi ― prekrivene su bakterijama i virusima koji kada se prenesu na osetljivije delove tela mogu da izazovu zdravstvene probleme. Čak i kada ih perete redovno i temeljno, ruke koristite neprestano, zbog čega su one neprestani izvor zaraze i "sakupljač prljavštine", pa bi trebalo da izbegavate da ih stavljate na sledeće delove tela.

 

  • Lice


Kada je tek počela pandemija virusa korona, jedan od čestih saveta stručnjaka bio je da ne dodirujemo lice. Jednostavan zadatak, mislili smo ― a onda smo shvatili koliko zapravo dodirujemo lice! Naučnici su nam objasnili zbog čega jednostavno ne možemo da prestanemo da diramo obraze, nos, oči, usne, bradu, čelo... a ono što je veoma važno znati jeste da bi to dodirivanje trebalo da ograničimo na trenutke kada se umivamo, negujemo i šminkamo.


Razlog je jasan: svaki put kad stavimo prst na lice približavamo ustima, očima i nosu ― dakle, ulaznim mestima infekcija ― viruse i bakterije, a uz to ne činimo uslugu ni koži, koja je tako pod većim rizikom od kožnih infekcija i akni.

 

 

  • Ušna školjka


Uši su vrlo osetljive i sklone povredama, zbog čega bi trebalo odoleti potrebi da ih dodirujemo, čak i ako zasvrbe.


Nikad ne bi trebalo da stavljate prste duboko u uho. Koža koja okružuje ušni kanal je veoma tanka i mini-povrede ― istakao je jednom prilikom mikrobiolog dr Metju Li.


Uz to, veoma je važno obazrivo i nežno čišćenje ušiju.

 

Žena, Muškarac, Šaputanje, Uvo, Uši, Uho
foto: Profimedia
  • Područje ispod noktiju


Deo ispod noktiju je pravi "džep" u kom se skrivaju bakterije, zbog čega su preterano dugi nokti uglavnom loša ideja. Stručnjaci preporučuju negovanje kratkih noktiju jer se oni lakše očetkaju i strogo zabranjuju čišćenje prljavštine ispod noktiju oštrim predmetima.

 

  • Zadnjica


Svi kontakti koje ruka treba da ima stražnjicom treba da budu onaj prilikom tuširanja i onaj prilikom čišćenja nakon obavljene nužde. I to je sve! Anus, dobro je poznato, sadrži bakterije koje mogu da ugroze zdravlje, a ukoliko do kontakta ipak dođe treba ih oprati temeljno.

 

  • Pupak


Jeste li znali da je pupak najprljaviji deo tela, makar prema istraživanju koje je 2012. u naučnom magazinu Plos One objavio tim američkih naučnika?


Pupak je skrovište za ogromne populacije bakterija ― kaže poznati američki mikrobiolog dr Glener Ričardson. ― Teško je pristupačan, pa ostaje prljav i nakon tuširanja.


Kako dr Ričardson objašnjava, dodirivanje pupka punog bakterija rukama punim bakterijama može da izazove ozbiljne infekcije.

 

 

makonda-tracker