Dar prirode

Zovu je biljka za sto bolesti: Ovaj ŽUTI UKRASNI CVET svojom lekovitošću SNIŽAVA holesterol i krvni pritisak

0

U starom Rimu je postojalo verovanje da su cvetovi ove biljke nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge jer je bila nesrećno zaljubljena u jednog Rimljanina.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Neven (Calendula officinalis) je široko rasporostranjena biljka, naročito značajna u alternativnoj medicini, a zahvaljujući svom sastavu, ova biljka se koristi u lečenju različitih bolesti.

 

Njegovo protivupalno dejstvo je najviše zahvaljujući flavonoidu koji se nalazi u nevenu i to u značajnim količinama. Čajne mešavine nevena su odlične u otklanjanju tegoba digestivnog trakta.

 

U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi, malo etarskog ulja i nekoliko organskih kiselina.

 

Neven leči ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči. Ovu biljku možete koristiti i kod zaustavljanja dijareje zahvaljujući taninu koji sadrži.

 

U kombinaciji sa maslačkom, ova magična biljka pročišćava krvne sudove i smanjuje nivo holesterola. Takođe, neka istraživanja su pokazala da neven deluje i na krvni pritisak tako što ga snižava i relaksira krvne sudove, pa je preporučljiv i kod angine pektoris.

 

Ukoliko vas muče bolne menstruacije i grčevi, neven je idealno rešenje jer će ih otkloniti i istovremeno ojačati matericu.  

 

Zahvaljujući provitaminu A, ova biljka poboljšava vid i uopšteno deluje dobro na oko, pa je možete koristiti kod konjuktivitisa i iritacija očiju. Koliko blagotvorno deluje i na kožu, svedoči činjenica da je jako efikasan kod opekotina, rana i promrzlina. Pokazao se i kao efikasan protiv gljivica, pogotovo kandide. 

 

Pored svih ovih lekovitih svojstava koja će vam zasigurno pomoći, neven je i izuzetno dekorativna biljka koja će vam uneti svežinu u dom.

 

 

makonda-tracker