ne zalećite se!

Nema dokaza da popularni napitak od belog luka stvarno snižava holesterol

0

Veruje se da mešanje ovih dveju namirnica s prokuvanom vodom ima blagotvorno dejstvo, za šta ne postoji nijedan medicinski dokaz

foto: Shutterstock/Nadejda Zaharevskaja
foto: Shutterstock/Nadejda Zaharevskaja

Na internetu se često mogu naći recepti za domaće eliksire koji navodno deluju tako što mogu "preporode ceo organizam", s posebnim naglaskom na smanjenje holesterola u krvi i otčepljivanje arterija, a najpopularniji su oni s limunom.

 

Ova kisela voćka u kombinaciji s medom, đumbirom i mnogim drugim sastojcima navodno može da popravi zdravstveno stanje, iako ne postoje studije koje podržavaju tu tvrdnju, a jedna od najčešćih je tvrdnja da spoj limuna, belog luka i prokuvane vode mode da snizi nivo lošeg holesterola.

 

Međutim, nijedno naučno istraživanje nije potvrdilo ovu tezu, niti postoje medicinski dokazi da kombinacija limuna, belog luka i proključale vode zaista utiče na holesterol i, uopšte, zdravlje. Zbog toga ovu mešavinu ne bi trebalo koristiti kao lek, niti kao zamenu za terapiju koju je propisao doktor, a u svakom slučaju nijedan "narodni lek" ne biste smeli da koristite bez konsultacije sa svojim izabranim lekarom.

 

U pitanju je sledeći recept.

 

Sastojci: 

 

  • 4 glavice belog luka
  • 4 srednja limuna
  • 3 litra prokuvale vode

 

Priprema:

 

Najpre očistite beli luk, a zatim iseckajte i limun na kriške, a zatim sve sameljite i ostavite u jednu staklenu posudu. Zatim sve to nalijte vodom i ostavite u frižideru da stoji najmanje 3 dana. 

Počnite da konzumirate lek tako što ćete piti jednu do dve kašike dnevno, a zatim konzumirajte tako što ćete maksimalno 50 ml piti dnevno tri puta dnevno pre obroka. 

Međutim preporučuje se da uzimate ovaj lek oko 40 dana, nikako više.

 

 

 

makonda-tracker