obratite pažnju

KOVID ili samo AMBROZIJA? Evo kako da razlikujete simptome alergije i virusa korona

0

Nekada i sezonska alergija može da zaliči na virus korona, ali obratite pažnju na to šta nam poručuju doktori i kada nije neophodno odmah se uputiti u kovid ambulantu

Sinusi, Upala sinusa, Kijavica, Prehlada, Kijanje, Zapušen nos, Curenje iz nosa, Nos, Grip, Suze, tuga, Plakanje, Depresija, Raskid
foto: Profimedia

Ovih dana je u Srbiji mnogo onih koji osećaju simptome poput svraba nosa, suznih očiju, kijanja, grebanja grla... U ovakvom periodu, kada pandemija i dalje vlada i hara, često odmah i nakon najblažih simptoma pomislimo na to da smo se potencijalno zarazili virusom korona.

 

Ipak, važno je znati da je u toku sezona alergije na ambroziju, a da je ona u ovom periodu posebno izražena i jaka.

 

Ambrozija, Alergija na ambroziju, Polen ambrozije
foto: Shutterstock

Simptomi alergije na ambroziju i simptomi virusa korona mogu biti jako slični, pa se ljudi često testiraju na kovid kada je u pitanju samo alergija! 

 

Prof. dr Vojislav Đurić sa Klinike za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije za Kurir je objasnio koji su to simptomi koji su zaista za odlazak na kovid-testiranje, a koji za odlazak kod izabranog lekara.

 

Kada govorimo o alergiji na ambroziju, javlja se bistar sekret, suzenje očiju koje je obilno, svrab nosa, kijanje u serijama, pa i začepljenje nosa. Ukoliko nema temperature, mesta panici nema — rekao je Đurić za Kurir.

 

Pulmolog Tatjana Radosavljević za Kurir je objasnila da se simptomi ovakve alergijske reakcije gotovo uopšte ne razlikuju od prehlade.

 

 Važno je napomenuti da zbog zapušenosti nosa dolazi do smanjenja i/ili gubitka čula mirisa. Ove dve činjenice mogu otežati razlikovanje simtoma alergije na ambroziju od simptoma kovida, što neke ljude dovodi u paniku. Ipak, nijednu alergiju ne prati temperatura i to je važno znati. Zato pacijenti kod kojih izostaje temperatura, treba ipak da se jave svom izabranom lekaru — objasnila je Radosavljević.

 

 

makonda-tracker