probajte

4 trika za EFIKASNO uklanjanje ČMIČKA: Za treći sigurno niste znali koliko je DELOTVORAN

0

Naravno da nikad nije pravo vreme za čmičak, ali on se obično pojavljuje onda kada imate najmanje vremena i kada vam je bitno da izgledate lepo. 

foto: Cookie Studio/Shutterstock
foto: Cookie Studio/Shutterstock

Čmičak je kvrga koja se formira na ivici očnog kapka, blizu trepavica. Ova pojava je bezopasna i više pravi estetski problem nego zdravstveni. Čmičak se javlja kada se začepe lojne žlezde i uglavnom prolazi kroz nekoliko dana.


Postoje različiti narodni lekovi za tretiranje čmička, a ono što je bitno jeste da ga nikako sami ne istiskate jer tako rizikujete da prenesete infekciju na celo oko.

 


1. Koristite tople obloge


Vodite računa da krpica bude čista i natopite je toplom vodom, to prislonite na zatvoreno oko i blago masirajte kako bi čmičak što pre sam pukao.


2. Ispirajte oko


Isperite oko običnom vodom ili čajem od kamilice. Higijena je jako bitna u prevenciji pojave čmička.


3. Kuvano jaje


Skuvajte jaje, oljuštite ga i umotajte u tanku čistu krpu pa to prislonite na oko. Jaje duže zadržava toplotu i oblikuje se prema vašem licu, pa je zbog toga dobar izbor u lečenju. Postupak morate ponaljati nekoliko puta u toku dana.


4. Kesica čaja


Pripremite sve kao da kuvate čaj, ostavite kesicu minut u vodi i nakon toga prislonite na oko, naravno pazite da ne bude vrelo. Najbolje bi bilo da bude crni čaj jer se pokazao kao efikasan.

 

Čmičak traži tople masaže u tretiranju kako bi se što pre povukao, a najvažnije je da se ne šminkate i, ukoliko nosite sočiva, skinite ih kako ne biste iritirali oko.

 

 

makonda-tracker