recepti

PROTIV CELULITA, ANEMIJE, STRESA, ZA VID... 10 besplatnih načina da svoj život ulepšate i olakšate uz pomoć MASLAČKA

0

Biljka Taraxacum officinale, poznata u Srbiji kao maslačak, može se naći na svakom koraku, a ona nije samo cvet koji nam ulepšava pogled u prolećnim danima: naučno su dokazane brojne blagodeti koje maslačak ima po organizam!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ono što je posebno interesantno u vezi s ovim cvetom jeste to što su svi njegovi delovi jestivi: cvet, stablo, listovi, čak i koren! Maslačak obiluje hranljivim materijama, a samo neke od njih su vitamini A, B, C i P, potom fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, gvožđe i kalijum, karotenoidi...

 

Ovako raznovrsan sastav čini ovu biljku odličnim saveznikom u borbi za zdravlje i negu lepote, pa se maslačak primenjuje u različite svrhe. Poznato je da se, recimo, listovi upotrebljavaju u slučajevima zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i gojaznosti, dok se sok maslačka koristi za uklanjanje bradavica, a stablo protiv hronične upale jetre i dijabetesa. Od maslačka se može napraviti vino, med, čaj, sok, može se pržiti, jesti u salatama itd. Mogućnosti su razne, a mi smo izdvojili svega nekoliko od bezbroj načina da se upotrebi ova čudotvorna biljka.

 


Protiv celulita


Pomešajte 25 grama sitno seckanog lista maslačka s 25 grama korena maslačka, 25 grama listova koprive i 25 grama čička. Prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva dvadesetak minuta. Potom dodajte još kašičicu listića, sklonite sa šporeta, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Pjte najmanje dva puta dnevno.


Protiv anemije


Pomešajte 30 grama listova maslačka, koprive i potočarke i prelijte šoljom od dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji deset minuta, procedite i pijte triput dnevno.

 

Maslačak
foto: Shutterstock

Protiv holesterola


Pomešajte jednake količine korena maslačka, čička i đumbira, prelijte s dva decilitra hladne vode i kuvajte na visokoj temperaturi 20 minuta. Kada sklonite s ringle, dodajte kašičicu ploda ili cveta gloga, ostavite da odstoji desetak minuta, pa procedite.


Protiv povišenog šećera


Mešavinu od 30 grama korena maslačka, 30 grama listova borovnice, 30 grama semena piskavice i 15 grama semena komorača prelijte s dva decilitra ključale vode. Neka odstoji deset minuta, a potom procedite. Pijte po šoljicu dva do tri puta dnevno.


Za vid


Spremite mešavinu od 50 grama listova maslačka, 25 grama sušenih borovnica i 50 grama eufrazije. Zatim jednu kašičicu korena maslačka prelijte šoljicom vode, a potom kuvajte oko 20 minuta. Zatim dodajte kašičicu iz prethodno pripremljene mešavine i ostavite da odstoji desetak minuta. Procedite i pijte svaki dan kako biste podstakli cirkulaciju u području oka.


Protiv stresa i glavobolje


Pomešajte pola kašičice korena maslačka i pola kašičice kore bele vrbe, pa prelijte šoljom vode. Stavite da se kuva oko 20 minuta, a potom dodajte pola kašičice kamilice i pola kašičice nane, pa procedite posle deset minuta.

 

Maslačak
foto: Shutterstock

Protiv bradavica


Namažite bradavice biljnim sokom koji se pojavljuje kad prelomi stabljika maslačka, i to nekoliko puta dnevno. One će ubrzo potamneti i nestati oko mesec dana kasnije.


Kamen u žuči


Pomešajte 40 grama korena maslačka, 40 grama cikorije i 20 grama nane, a potom prelijte litrom ključale vode. Ostavite da odstoji dva sata, a potom sipajte u staklenu teglu i pijte po jednu veliku kašiku na svaka dva sata.


Za mršavljenje


Stavite u blender jednu bananu, 100 grama šumskog voća po izboru, 100 grama listova maslačka, kašičicu meda i 300 mililitara vode i blendajte minut do dva. Ovaj smuti pijte svež, manjim gutljajima. Neka on bude zamena za jedan obrok.


Protiv upale jetre


U slučaju hronične upale jedite pet do šest svežih stabljika maslačka dnevno, i to sirove. Kod slučajeva poremećaja u radu jetre, pomešajte 25 grama listova maslačka i 25 grama korena maslačka, prelijte litrom vode i kuvajte pola sata, pa procedite i pijte jednu šoljicu posle svakog obroka.

 

 

makonda-tracker