važno je znati

NUSPOJAVE SE PONEKAD MOGU SPREČITI I UBLAŽITI: Evo treba da se hranimo pre i posle vakcinacije

0

Dobro je poznato da alkoholna pića treba izbegavati pre i nakon vakcinacije, ali koja još pravila postoje?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ako još niste primili vakcinu, možda vas zanima kako se pripremiti, pa i šta jesti i piti pre i nakon vakcinacije. Ovo su saveti nutricionista, piše Ordinacija.hr.

 

ALKOHOL IZBEGAVAJTE U OBA SLUČAJA


Dok neki neće imati posebnih nuspojava nakon vakcine, drugi mogu iskusiti glavobolje, umor, bol u mišićima, mučninu...

 

Nutricionista Sintija Sas nudi savete kako olakšati sebi nuspojave pravilnim odabirom namirnica, ali i šta izbegavati. Čak i samo malo alkohola može lako izazivati dehidraciju, što će pojačati nuspojave. Alkohol je povezan i s negativnim uticajem na imunitet, pa ga je i zbog toga potrebno "preskočiti". Isto tako, ako ste mamurni, nećete moći da prepoznate da li se rado o posledici alkohola ili vakcine.

 

 

PAZITE ŠTA JEDETE PRE ODLASKA U KREVET


Ako ste odmorni, imunitet će raditi najbolje što može. Prema istraživanjima, ako jedete premalo vlakana, zasićenih masnoća i šećera, to može uticati na isprekidan san. Suprotno tome, vlakna će vam omogućiti dubok i kvalitetan san. Salata, sočivo, maslinovo ulje, losos i citrusi mogu biti dobar odabir. Ako ste gladni pre spavanja, pojedite malo voća ili orašastih plodova.


NE ZABORAVITE VODU


Vodu bi trebalo da pijete pre i nakon vakcinacije, a naravno najbolje je piti je celog dana – od trenutka kada se probudite do odlaska na spavanje. Ako ne volite ukus vode, dodajte joj malo limuna ili začinskog bilja.

 

Voda
foto: Profimedia

BIRAJTE ZDRAVE NAMIRNICE


Istraživanja pokazuju kako tokom pandemije sve više posežemo za nezdravom hranom. Ali, ona može podstaći upale i tako uticati loše na imunitet. Da su zdrave navike vezane i za bolju prevenciju od bolesti kovid, objavili su nutricionisti nakon istraživanja u magazinu British Journal of Nutrition, a kako biste zaštitili zdravlje, savetuju da odaberete namirnice pune nutrijenata i protivupalnih svojstava. Tu su uključene one poput voća i povrća, a možete ih dodati doručku, ručku i večeri.


PRE SAME VAKCINACIJE JEDITE DOBRO IZBALANSIRAN OBROK

 

Iako gubitak svesti nije jedna od nuspojava koja se spominje, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je ipak izvestio kako se to događa, bez obzira o kojoj se vakcini radi. Obično je posledica anksioznosti, ali kako biste učinili sve što možete da to sprečite, pojedite nešto i popijte malo vode pre same vakcinacije. Voćni sok, ovsena kaša ili malo orašastih plodova su uvek dobar izbor.

 

NABAVITE NAMIRNICE PRE VAKCINACIJE


Kod nekih će se kao nuspojava pojaviti i mučnina, možda se neće dogoditi vama, ali dobro je pripremiti namirnice koje se lako vare. Dobre opcije uključuju supu od povrća, banane, dinje, smeđi pirinač i krompir. Ako se ipak mučnina dogodi i vama, jedite nešto malo svakih nekoliko sati.

 

Nuspojave bi trebalo da se povuku nakon nekoliko dana, a zdrave navike mogu da vam pomognu da olakšate situaciju.

 

makonda-tracker