obratite pažnju

Zaboravite na gladovanje i trčanje: Evo šta sve treba da uradite pre odlaska na VAKCINACIJU

0

Kao i svaka vakcina, ona protiv kovida može i ne mora da izazove reakciju, a u svakom slučaju je dan u kom ćete je primiti dan u kome ćete "usporiti"

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Vakcinacija protiv virusa korona uzima maha, a mnogi su zabrinuti zbog eventualnih neželjenih reakcija. Ipak, one mogu potpuno da izostanu, ali čak i kada se pojave ― one samo znače da vakcina deluje.


Kako biste se pripremili za primanje svoje doze antikovid vakcine, bitno je da ne dolazite na vakcinaciju iscrpljeni i da ne planirate neku fizičku aktivnost za kasnije u toku dana, da obrokujete i pijete vodu, a ovo su još neke od sitnica koje treba imati u vidu.

 

Vakcinišite se što ranije


Ukoliko postoji mogućnost, primite svoju dozu vakcine protiv kovida ranije u toku dana, kako biste mogli da pratite eventualnu pojavu blagih simptoma.


Pripremite analgetike


U slučaju da osetite glavobolju ili povišenu temperaturu, ne brinite ― to je potpuno normalna reakcija i znači da imuni sistem reaguje na vakcinu. Većina ljudi oseti više neželjenih efekata posle druge doze, a mnogi ni posle treće nisu primetili neku reakciju. U svakom slučaju, neka vam pri ruci budu potrebni lekovi, ali ih ne uzimajte preventivno, niti ako niste osetili nijedan od pomenutih simptoma.

 

vakcina, vakcine, vakcinacija
foto: Shutterstock

Jedite i pijte normalno


Pre odlaska na vakcinaciju obavezno jedite i popijte dovoljno vode kako biste imali energije i bili hidrirani. Obično se preporučuje da se pre i posle vakcinacije izbegavaju alkoholna pića i fizički napor.


Isplanirajte dan za sebe


Ukoliko je to moguće, odložite sve obaveze i izbegavajte bilo kakav napor posle primanja vakcine. Najavite poslodavcu da planirate imunizaciju, kako biste mogli da ostanete kod kuće u slučaju neke blage reakcije zbog koje biste radije ostali u krevetu. Nije preporučljivo da odete na trening posle vakcinacije, kao ni da dajete krv, pa čak ni da nosite teške kese iz prodavnice. Čak i ako se osećate odlično i ne primećujte nikakav neželjeni efekat, dan u kom primate vakcinu je dan za opuštanje i bez preterivanja u bilo čemu.


Obucite se prikladno


Umesto da se zadržavate dugo na vakcinalnom punktu i skidate džemper, obucite majicu kratkih rukava i preko toga nešto na zakopčavanje zbog praktičnosti. I završićete brže i medicinski tehničari će vam biti zahvalni.

 


 

makonda-tracker