važno je da znate

Sve što treba jeste da pogledate ovaj sat! Trik iz kineske medicine koji otkriva koji organ je ugrožen

0

Ako imate misteriozne simptome koji mogu da ukažu na niz stanja, pa niste sigurni koji organ bi trebalo da pregledate, ova zanimljivost iz kineske tradicionalne medicine može vam biti od pomoći

foto: H_Ko/Shutterstock
foto: H_Ko/Shutterstock

U drevnoj kineskoj medicini postoji mnogo zanimljivosti i teorija koje je nauka kasnije potvrdila, a sve popularniji je tzv. kineski biološki sat. U pitanju je koncept koji datira iz perioda 13. ili 14. veka, najverovatnije je povezan s razvojem akupunkture i pomaže da shvatimo u kakvom su stanju pojedinačni organi i kompletan organizam.


Kineski sat pokazuje, naime, intervale u kojima energije cirkuliše kroz telo, odnosno nivo kada je u nekom delu tela energija najveća. Ukoliko osećate tegobe u određenom delu tela baš u vreme kada je najveća njegova aktivnost, moguće je da bi trebalo da odete na pregled tog organa i da on ne radi najbolje. Ovaj telesni sat zapravo opisuje energetsku plimu i oseku u različitim kanalima


Telo je, prema ovom verovanju, podeljeno na 12 meridijana (kanala), od kojih svaki pripada jednom velikom i važnom organu.

 

kičma, bolovi u leđima, menstruacija, umor, bol, Zdravlje, Žensko zdravlje
foto: Profimedia

Oni deluju na 24 sata, podeljeni na 12 dvosatnih intervala, zbog čega lekari u Kini pacijente najpre pitaju u koje vreme su osetili simptome, pa na tome temelje dalje analize.
Ukoliko osetite bol u području nekog organa u vreme kada je najaktivniji, to ukazuje na to da bi mogao da postoji neki problem u njegovoj funkciji.


Na ovom satu pronaći ćete vreme kada počinje najveća aktivnost različitih organa.

 

Kineski biološki sat, Kineski telesni sat, Kineski sat
foto: Zanna Art/Shutterstock/Glossy

S druge strane, oni su najmanje aktivni i kroz njih protiče najmanje energije dvanaest sati kasnije — odnosno, ako je bešika najaktivnija od 16 do 18 časova, ona je najmanje aktivna od 4 do 6 sati.


Na tabeli svoje mesto ima i San Jiao, koncept u tradicionalnoj kineskoj medicini i akupunkturi koji predstavlja "šesti organ Fu", a ekvivalent u zapadnoj medicini mu je šuplji prostor u trupu tela. U Kini dugo postoji verovanje da ova šupljina utuče na stanje ostalih organa i sveukupno zdravlje, pre svega zahvaljujući slobodnom kretanju Čija, životne sile i duhovne energije koja je deo svega što posotji.
 

 

makonda-tracker