Želim bebu

Za brže i lakše začeće: 6 namirnica koje će vam pomoći da zatrudnite

0
Pogledajte na koji način je neophodno promeniti ishranu kako bi se u vaš život ubrzo uselio jedan prelepi dečak ili jedna predivna devojčica...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jednostavnim promenama možete uticati na sposobnost svojih reproduktivnih organa da začnu i promeniti svoj život na najlepši mogući način – rađanjem novog člana porodice. Uz to što ćete, svakako, ukoliko imate poroke, prestati s pušenjem i konzumiranjem alkohola i kofeina, važna promena podrazumeva zdraviju ishranu, piše Yumama.

 

Dirljiva priča jedne hrabre surogat majke: Boriću se za sve svoje bebe!


Postoje namirnice čijim se uvođenjem u ishranu povećava verovatnoća za začeće. Kako biste se adekvatno pripremili za trudnoću i da bi ona bila iznesena na najzdraviji mogući način, važno je promeniti režim ishrane i učiniti zdravu prehranu sastavnim delom svakodnevnice.

Dobra vest jeste da hrana koja povećava plodnost blagotvorno utiče na zdravlje i tokom trudnoće. Tako se način života i ishrane neće promeniti ni tokom tih devet srećnih meseci života, a možete biti sigurni da i vi i vaša beba dobijate sve neophodne hranljive materije.

Folna kiselina

foto: Shutterstock

Sve žene koje su u reproduktivnom periodu trebalo bi da unesu između 400 i 800 mikrograma folne kiseline (vitamina B9) dnevno. Tokom trudnoće, dnevna doza se povećava, a kolika će biti krajnja granica zavisi od toga da li želite da smanjite rizik od deformiteta poput spine bifide i od toga nosite li blizance.

 

Evo kakve će oči imati vaša beba: Potražite kombinaciju vas i vašeg partnera (VIDEO)

 

Folna kiselina može se naći u spanaću, kelju, citrusnom voću i integralnim žitaricama.


Gvožđe

 

foto: Shutterstock

 

Kada počnete da planirate trudnoću, povećajte unos gvožđa. Ovo je veoma važno za vaše zdravlje, ali i za zdravlje ploda. Kada zatrudnite, plod će početi da koristi vaše rezerve gvožđa, zbog čega je neophodno da deponujete veće zalihe. Ukoliko imate manjak gvožđa pre začeća, povećan je rizik za nastanak postporođajne anemije.

 

makonda-tracker