DA LI STE ZNALI?

DOKTOR KON ISTIČE DA VISOKE TEMPERATURE NE SPREČAVAJU VIRUS DA SE ŠIRI: Pandemija može potrajati do dve godine?

5

Koliko meseci koji tek dolaze mogu da donesu još veće probleme svedoči i strategija države da pojedine zdravstvene ustanove budu na "rezervnom položaju" u borbi sa koronom.

foto: Profimedia

Druga opcija je uvođenje policijskog časa, koji će biti samo krajnja mera u slučaju još jedne eksplozije broja zaraženih. Pominje se čak i mogućnost krnjeg zaključavanja, koja bi se odnosila na zatvaranje ulica samo u večernjim i noćnim satima.

 

"Virus nam je jasno poručio da nema sezonu i da visoke temperature ne sprečavaju njegovu aktivnost." - rekao je dr Predrag Kon.

 

"Uveren sam da je njegova moć širenja ista kao i na početku epidemije. Razlika je samo što sada imamo mnogo veći broj testiranih, a do juče nismo imali nikava ograničenja u okupljanjima, već samo savete struke o neophodnoj zaštiti. Zato je vrlo bitno da se naviknemo na nošenje maski, ne samo u narednih 15 dana, na koliko su uvedene obavezujuće mere, već mnogo duže od toga, da bismo jesen dočekali spremni."

 

U borbi protiv naleta kovida 19 mnogi su polagali nade u stvaranje kolektivnog imuniteta. Međutim, nedavni podaci nacionalne studije pokazuju da antitela na koronu ima svega 6,4 odsto građana.

 

"Uveren sam da je taj procenat sada negde oko 10 odsto." - kaže dr Kon.

 

Do jeseni on možda može da dostigne i 20 procenata, ali to nije dovoljno i zato nam je neophodna disciplina.

 

Doktor Kon ističe da je verovatnoća za širenje virusa snižena na svega jedan procenat ukoliko svi građani nose maske:

 

" Kada pojedinac nosi masku u okruženju u kojem je drugi nemaju, on je zaštićen samo 30 odsto. Zato, ako se nove mere budu poštovale, ostaje samo teoretska mogućnost da dođe do povećanja broja obolelih."

 

Govoreći o epidemiološkom stanju u studentskim domovima u Beogradu, dr Kon je rekao da je od oko 300 zaraženih studenata samo 10 odsto njih iz domova.

 

foto: Profimedia

 

 

 

makonda-tracker