loše vesti

STRUČNJACI KAŽU DA JE ONA SAD DOMINANTNA: Nova mutacija virusa korona je DEVET puta opasnija, a evo kako deluje na telo

2

Novo otkriće koje će uticati na tok pandemije.

foto: Profimedia, Profimedia
foto: Profimedia, Profimedia

Nije neuobičajeno za viruse da mutiraju i menjaju svoju strukturu, a nova globalna studija potvrđuje da se iz Evrope u SAD proširila nova "mutacija" virusa korona.

 

Kako naučnici ističu, upravo zbog ovih promena u ćelijskoj strukturi veća je verovatnoća da će zaraziti više ljudi. Dobra vest jeste da neće pogoršati kliničku sliku, odnosno da neće izazvati teže oboljenje kod zaraženih, u odnosu na prethodnu verziju.

 

To je sada dominantan oblik virusa — rekla je za CNN imunološkinja Erika Olman Sefajer iz Instituta za imunologiju La Jolla.

 


Ona je zajedno sa timom naučnika analizirala više genomskih sekvenci virusa, i nakon sprovedenog istraživanja nad ljudima i životinjamau laboratoriji, došli su do zaključka da je mutacija mnogo zaraznija.

 

Novi oblik, odnosno mutacija korone brže se razmnožava u gornjim disajnim putevima — nosu, sinusima i grlu — što bi objasnilo zašto je zaraznija. S druge strane, analiza 1.000 Britanaca zaraženih virusom SARS-CoV-2 pokazala je da oni koji su inficirani ovom novom verzijom nisu ništa bolesniji, odnosno nemaju težu kliničku sliku.

 

Imunolog Dejvid Montefijore sa Univerziteta Djuk i njegove kolege testirali su dve mitacije korone u laboratoriju.

 

Testirali smo da li je G oblik virusa zarazniji od oblika D. Svi rezultati pokazuju da je mutacija G tri do devet puta zaraznija od D — otkrio je Montefijore.

 

Stručnjaci su naglasili i da su potrebna još iscrpnija i obimnija istraživanja da bi se moglo predvideti kako će ovo otkriće uticati na tok pandemije korona virusa.

 

 

makonda-tracker